Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Haidar Al-Sahi sommarjobbar med klimat- och miljöfrågor för Helsingborgs stad. Bland annat handlar det om trafiken i staden. Hör honom berätta i klippet. Foto: Winnie Gravlund/SVT

Fick sommarjobb i Helsingborg – Haidar hjälper till att rädda klimatet

Publicerad

Haidar Al-Sahi är en av 750 sommarpraktikanter i Helsingborgs stads regi. Hans uppgift: Hjälpa staden få bättre miljö.

Varje år erbjuder Helsingborgs stad alla ungdomar mellan 16 och 20 år sommarjobb. Eller sommarpraktik, som det heter här.

750 unga får chansen att under tre veckor prova på olika uppgifter inom exempelvis förskola och fritidshem, vaktmästeri, äldreomsorg eller idrottsföreningar.

Sommarjobbar med miljöfrågor

Och erbjudandet från staden är populärt: I somras ville 2 100 unga ha sommarpraktik.

– De som inte får plats den här sommaren får förtur nästa år, säger Valmir Jusufi, enhetschef på kommunens arbetsmarknadsförvaltning.

Haidar Al-Sahi är en av dem som fått sommarpraktik i år. Och han ägnar sig åt att hjälpa Helsingborg att få en bättre miljö och rädda klimatet.

Se i videon ovan vad han gör.

918 andra sommarjobb

Men det finns också möjlighet att sommarjobba på den öppna arbetsmarknaden. I år har det hittills funnits 918 sommarjobb att söka i Helsingborg. De flesta, 239 jobb, finns inom området hotell och restaurang med handeln på andra plats med 133 jobb.

– Det är många danskar och tyskar som semestrar i Sverige så då kan de branscherna hålla igång och behöver folk som kan hoppa in och jobba, säger Jonas Pahlén, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Helsingborg.

Det handlar ofta om enklare jobb som till exempel studerande unga kan få.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.