Spände fast brukares ben – LSS-boende i Helsingborg anmäls

Publicerad

En personal på ett LSS-boende i Helsingborg har vid flera tillfällen spänt fast en brukares ben i dennes rullstol samt duschstol. Nu Lex Sarah-anmäls boendet efter händelserna.

Det är oklart hur brukaren själv ser på händelserna på grund av dennes kognitiva förmåga. Syftet med fastspänningen ska ha varit att brukaren inte skulle kasa av rullstolen eller duschstolen.

Vård- och omsorgsförvaltningen har utrett händelserna och skriver i ett pressmeddelande att sättet som personalen spänt fast brukarens ben hade kunnat innebära konsekvenser för brukarens fysiska hälsa.

Saknade kunskaper

Efter att fastspänningarna upptäckts har enhetschefen på boendet haft samtal med berörd personal. Utredningen har visat att personalen inte har tillräckliga kunskaper i vilka skyddsåtgärder- och begränsningsåtgärder som är tillåtna och att gällande rutin inte har implementerats i verksamheten.

– Jag beklagar det inträffade och ser allvarligt på händelserna. Vi har nu satt in en skyddsåtgärd i form av ett bälte över låren med tillhörande instruktion för att förhindra att den boende kasar av rullstolen, skriver Marie Strömberg, verksamhetschef på vård- och omsorgsförvaltningen i ett mejl.

Lex Sarah

Lex Sarah är en bestämmelse i Socialtjänstlagen som innebär att personal i vissa verksamheter, exempelvis inom äldreomsorgen eller omsorgen om personer med funktionsnedsättningar, är skyldiga att rapportera missförhållanden. Det räcker att någon inom personalen misstänker brister för att de ska vara skyldiga att rapportera.

Rapporteringen ska ske till berörd nämnd i kommunen som i sin tur ska dokumentera och utreda vad som har hänt. Om utredningen visar på ett allvarligt missförhållande eller en stor risk att ett sådant uppstår ska nämnden rapportera vidare till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.