Tågtrafiken vid Helsingborg rullar igen

Uppdaterad
Publicerad

Under natten till måndag meddelade Trafikverket att tågen mellan Helsingborg och Maria rullar igen. Orsaken till stoppet var solkurvor, vilket har stoppat tågtrafiken genom nordvästra Skåne flera gånger den senaste veckan.

Vid lunchtid på söndagen inträffade ett spårfel vid Helsingborg som stoppade alla tåg mellan Helsingborg och Maria.

Enligt Trafikverket handlar det återigen om solkurvor. Sträckan utanför Helsingborg har haft upprepade problem med solkurvor den gångna veckan.

Söndagens tågproblem gjorde att alla Öresundståg mellan Helsingborg och Ängelholm, och omvänt, var inställda. Även Pågatågen mellan Helsingborg-Förslöv ställdes in.

Buss ersatte på en del sträckor och SJ:s snabbtåg åkte en annan väg, uppger Trafikverket.

På grund av värmen kunde problemet inte åtgärdas förrän natten till måndag.

Vad är solkurvor och hur uppstår de?

  • Solkurvor är en utknäckning  eller förskjutning i sidled av järnvägsspåret som drastiskt ökar risken att tåg spårar ur. Precis som namnet antyder brukar de uppstå när solen skiner och det är riktigt varmt. 
  • Solkurvor orsakas av att värme gör så att stålet i järnvägen utvidgas. Till slut blir rälsen så pass mycket ”längre” att spåret inte kan stå emot krafterna och rälsen trycks ut åt sidorna. Ibland kan den bli så krokig att den liknar kokt spagetti. 
  • Oftast är det i samband med att ett tåg passerar på rälsen som en solkurva utlöses. Ännu större blir risken om tåget gör en kraftig inbromsning. Vanligen inträffar de i (med järnvägsmått mätt) tvära kurvor med en radie på mindre än 700 meter.  
  • Solkurvor förekommer både på skarvad och helsvetsad räls. Det är skarvarna i rälsen som ger upphov till det klassiska tågljudet. Solen är oftast inte den primära orsaken, men den utlösande faktorn. Solkurvor uppstår oftast på äldre, kanske eftersatta, sträckor där bädden av grus eller makadam som järnvägsspåret ligger på blivit försvagad.  
  • Sedan 2008 har 596 stycken solkurvor konstaterats, men antalet varierar stort mellan olika år. Värst var 2014 då 115 solkurvor konstaterades medan bara 19 uppstod den svala sommaren 2017.

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.