Resenärer som betraktar Skånetrafikens informationskärmar. Ungefär hälften av alla tåg är inställda eller ersatta med buss. Foto: Tomas Malmberg

Stopp i tågtrafiken mellan Helsingborg och Ängelholm

Uppdaterad
Publicerad

Tågen mellan Helsingborg och Ängelholm är stoppade. Orsaken ska vara ett spårfel. Tågen har tidigare stoppats på samma sträcka på grund av solkurvor.

– Med största sannolikheten är att det är det idag också, säger Linda Korsvall, presskommunikatör på Trafikverket.

Skånetrafiken meddelar på sin hemsida att trafiken förväntas gå som normalt igen på lördag morgon. SJ-tågen fortsätter dock att gå, men via Hässleholm. Men spårfelet påverkar pågatåg och Öresundstågen som går mellan Göteborg och Malmö.

– Ja det gör det, eftersom tågen inte kan köra mellan Helsingborg och Ängelholm, säger Joakim Borgudd, presskommunikatör på Skånetrafiken.

Begränsad ersättningstrafik – saknas bussar

Hur mycket försening resenärerna bör räkna med vet inte Skånetrafiken.

– Det går inte att säga exakt. Du behöver åka buss mellan Helsingborg ochÄngelholm, säger Joakim Borgudd.

Tillsdess får resenärerna klara sig med ersättningsbussar i begränsad omfattning på sträckorna Helsingborg – Ängelholm, Helsingborg – Båstad och Helsingborg – Förslöv.

Anledningen till att tågen ersätts i begränsad omfattning är att det saknas bussar och chaufförer.

– Det går inte att få fatt i nog många bussar för att ersätta allatåg. Det är ont om busschaufförer. Vi jobbar allt vad vi kan föratt få ut så många som möjligt, säger Joakim Borgudd.

Ett fullsatt tåg motsvarar ungefär 20 bussar, enligt Skånetrafiken.

– Vi har skrapat ihop nio bussar som kör den sträckan. Fler bussar är beställda men det är semestertider och fredag, då många reser, så du som resenär kommer att behöva vänta en del, säger Joakim Borgudd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.