Första teknikklassen på Tycho Brahe att springa ut mot sina anhöriga på skolgården. Foto: Cecilia Hedlund/SVT

SVT på plats – studentutspring med avstånd

Uppdaterad
Publicerad

Skolgården på Tycho Braheskolan är uppdelad i rutor där max två anhöriga får vänta in sin student vid utspringet. Alla uppmanas att hålla avstånd trots glädjen.

– Det är lite olika känslor blandat, glädje blandat med sorg. Jag hade velat att det skulle kännas mer fritt, nu ser jag bara en massa kryss i marken, säger Ithad Juzel som väntar på sin bror Adani som läst teknik.

Foto: Cecilia Hedlund/SVT
Coronastudenten i Helsingborg 2020

Hon jobbar själv inom vården och vet hur viktigt det är att respektera avståndet för att begränsa smittan.

Föräldrarna kommer klassvis att få tillgång till skolgården för att minimera trängseln vid just utspringet.

Foto: Cecilia Hedlund/SVT

– Det känns jättebra, annorlunda men helt okej. Flak är inte så viktigt. Det är viktigare med firandet med familjen säger Adani precis när han tagits emot ute på skolgården.

Foto: Cecilia Hedlund/SVT

Polisen: förståelse för hur viktig den här dagen är

Polisen kommer ha personal på plats i Helsingborg både under dagen och natten men räknar med att studenterna kommer respektera de restriktioner som finns och ta eget ansvar.

– Vi har förståelse och respekt för hur viktig den här dagen är för alla inblandade samtidigt som vi har ett ansvar att sköta ordning och tryggheten. Just nu tror vi trafikstörningar kan bli det största problemet, säger Åsa Emanuelsson som är presstalesperson för polisen.

Jesper från Tycho Braheskolan redo att cruisa runt i stan. Foto: Cecilia Hedlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronastudenten i Helsingborg 2020

Mer i ämnet