Foto: Annette Friberg/TT

Speeddejting ska minska ensamhet bland äldre

Publicerad

För att hjälpa äldre hitta nya vänner och sällskap har flera föreningar i Helsingborg fått bidrag på över 700 000 kronor. En förening ska anordna speed dating, en annan ska låta äldre cykla på specialbyggda trehjulingar till parker och caféer.

– Vi ville hitta lite andra och nyare grepp, lite metoder som vi vanligtvis inte jobbar med. SPF Seniorerna i Helsingborg som fått mest pengar har exempelvis tagit ett spännande grepp. De tänker öka kunskapen kring ensamhet och utbilda sina medlemmar i vad man kan göra för sina medmänniskor. De ska använda digitala lösningar, idéer om speeddating för att hitta nya vänner och människor som har samma intressen, säger Kristina Olsson, kvalitetschef på vård- och omsorgsnämnden i Helsingborg.

Nätverken har glesnat

Det är sex olika föreningar i Helsingborgs stad som har beviljats bidrag till att anordna olika aktiviteter för att minska den ofrivilliga ensamheten bland äldre. Ensamheten påverkar hälsan negativt, och för att motverka detta satsar kommunen på föreningar som anordnar olika aktiviteter.

 – Det största problemet är att hitta de här personerna. Hemvården känner en del, och de försöker motivera personerna. Men problemet är att många äldre känner sig ensamma och det handlar om att deras nätverk glesnat, säger Kristina Olsson, kvalitetschef på vård- och omsorgsnämnden i Helsingborg.

Bjuder hem människor till sitt hem

En förening ska testa danska koncept, bland annat ”cykling utan ålder” som innebär att äldre får hjälp av specialbyggda trehjulingar för att göra utflykter och få frisk luft.

– Det finns också ett danskt koncept som handlar om att bjuda hem människor till sitt eget hem, lite generationsöverbryggande och inte så vanligt här i Sverige, säger Kristina Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer