Rickard Söderberg. Foto: Gustaf Wallinder/SVT

Richard Söderberg sjunger tonsatt brev mot homosexuella

Uppdaterad
Publicerad

Efter en konsert med verk av bi- och homosexuella tonsättare, fick Konserthuset ett protestbrev. Nu blir brevet musik.

Brevskrivaren skriver bland annat att ”Vi har under många år haft abonnemang på konserthuset, men när Helsingborgs Symfoni Orkester också hoppade på ”bögtåget” hoppade vi, liksom fler, av besöken”.

Det tonsatta brevet kommer under lördagen att framföras i Helsingborgs Konserthus av den kända tenoren Rickard Söderberg.

– Det finns ju något väldigt lekfullt och glimten i ögat att göra en konsert av ett sådant här hatbrev, men det finns också en allvarlig botten i det här. För detta handlar om vilken värld vi vill ha och vilket sätt vi ska tala med varandra, säger Rickard Söderberg, dagen innan konserten.

”Det finns någon slags poesi i det”

Rickard Söderberg framför sången för dem som får utstå hat.

– Jag kan inte säga att jag tagit åt mig av det här brevet överhuvudtaget, annat än att jag inspireras av det. Det finns någon slags poesi i det. Men sen finns det dem som har det ännu värre, säger han.

Är det för dem du gör det ?

– Det är utan tvekan de som har det värre än jag som jag gör det här för, säger Rickard Söderberg.

Konserthuschefen: Aldrig gjort något liknande

Kantaten ”Bögtåget” blir ett unikt framträdande, då den bara kommer att genomföras i Helsingborg.

För konserthuschefen Fredrik Österling, som komponerat musiken, har det här varit en speciell uppgift.

– Jag har aldrig gjort något liknande. Den här operan är ju på riktigt, det blev lite läskigt att komponera till den här texten, säger han.

Morgondagens framträdande sticker ut en hel del i Rickard Söderbergs karriär.

– Med tanke på innehållet i brevet får man ändå säga att den här konserten är unik för det som jag brukar göra. Men att bemöta hat är sådant som många får göra varje dag, så det är dessvärre inte unikt alls, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.