Björnekulla flyttar från Åstorp

Sista rödbetorna lämnar Åstorp

Uppdaterad
Publicerad

Det är snart ett år sedan Findus aviserade att deras stora fabrik i Bjuv skulle läggas ner.

I grannkommunen Åstorp försvinner också en anrik livsmedelsproducent – men det är för att börja om i Svalöv.

Trucken susar vant runt i lagerhallen närmast järnvägen. Lastbilarna stannar till ofta för att lastas med en ny laddning grönsakskonserver på glas.

Och i lagret är det fullare än vanligt, fabriken har producerat extra för att täcka avbräcket som flytten orsakar.

Anders Bergkvist har jobbat på Björnekulla i Åstorp i snart 27 år och kommer att följa med till den nya fabriken i Svalöv.

– Det känns lite tråkigt att man ska flytta härifrån, på sätt och vis. Sen blir det ju roligt att komma till en ny fabrik. Det hoppas vi blir bra.

Upprepade nedläggningshot

Tvärt emot det stabila Findus i Bjuv har frukt- och grönsaksindustrin Björnekulla hotats av nedläggning flera gånger. Konkurser, rekonstruktioner och ägarbyten har präglat de senaste decennierna.

För två år sedan tog det danska syltföretaget Igos över och de då tio anställda sades upp – fabriken skulle stänga.

Vd:n Frank Jakobsen planerade att flytta hela tillverkningen till Danmark, men sedan ångrade han sig:

– Jag tror det är ett fel man gör när man är från ett annat land, att man kommer in och tror att det man kommer från alltid är bättre.

– Vi har en fabrik lite utanför Köpenhamn och jag tänkte vi kunde göra det här mycket bättre där. Men när man kommer ner på djupet på det man gör här i Skåne kunde man snabbt se att det finns en själ, ett ”know how”, saker som man inte bara kan flytta. Det känns inte rätt att flytta en så svensk verksamhet som Björnekulla till ett annat land. Det känns fel att göra en skånsk senap i Danmark, det hänger inte ihop, säger Frank Jakobsen.

Plats att växa

När fabriken också började gå bra fick han ägarfamiljen med sig på en satsning. Men anläggningen i Åstorp, som byggdes på 1930-talet, har definitivt gjort sitt. Istället går nu flytten till en industrilokal i Svalöv.

– Den passade våra behov, den har rätt storlek och vi kommer att kunna växa. Och så har det varit viktigt att få med oss människorna som jobbat här i många år; de kan våra produkter, våra maskiner, vår kvalitet. Därför var det viktigt att hitta ett ställe inte för långt ifrån Åstorp, säger Frank Jakobsen.

Regeringen har precis presenterat en ny, nationell livsmedelsstrategi med målsättningen att öka Sveriges livsmedelsproduktion, Antalet jobb inom livsmedelsindustrin har minskat över tid men branschen är fortfarande en av landets största sett till antalet sysselsatta.

Med Findus nedläggning försvinner drygt 400 jobb. Men om några år hoppas Björnekullas vd att han nära tredubblat dagens 20 anställda.

Han ser att förutsättningarna är goda – närodlat och ekologiskt är här för att stanna.

– Jag tror att trenden går i den riktningen, att man försöker använda landets resurser. Som jag ser det är Skåne Sveriges skafferi, det är här vi ska producera maten till Sverige framöver, säger Frank Jakobsen.

En industriepok

I någon vecka till rullar rödbetor genom produktionslinjen. Sedan är det slut på en industriepok i Åstorp. Fabriken mitt i byn ska rivas och lämna plats för bostäder.

Anders Bergkvist rullar ut med ännu ett par pallar till en väntande bil. Det är med visst vemod han kommer att styra från hemmet till Svalöv istället för Åstorp om morgnarna.

Vad betyder den här fabriken och arbetsplatsen för dig?

– Den betyder mycket, jag har alltid trivts på Björnekulla.

Kommer du att sakna att se fabriken när du kör här förbi?

– Det kommer jag nog att göra till en början, säger Anders Bergkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.