Stackarpsdammen i Klippan nära att brista – vatten forsade ur byggnad

Uppdaterad
Publicerad

Stackarpsdammen vid Klippan höll på att brista på måndagskvällen. Vatten strömmade ur en dammbyggnad och räddningstjänsten larmades till platsen.

Strax innan klockan 21 på måndagskvällen anlände räddningstjänst till Stackarps vattenkraftverk, söder om Klippan, efter larm om en dammolycka.

Det visade sig själva kraftverksbyggnaden hade blivit vattenfylld efter måndagens regn och Stackarpsdammen var nära på att brista. Det höga vattentrycket ledde till att vatten forsade ur dörrarna till byggnaden.

Driftpersonal öppnade dammluckorna bredvid byggnaden så att vattennivån skulle kunnas sänkas på ett kontrollerat sätt.

– Vid 23.30 hade vattenmassorna passerat och det fanns det inte längre en risk för ras, säger Ola Åström, teamledare på SOS alarm.

Senare visade det sig att det var ett strömavbrott som gjorde att dammluckorna i kraftverket slutat fungera och som gjorde att byggnaden vattenfylldes.

Det är Klippans kommun som äger Stackarpsdammen vilket är ett av tre kraftverk i ån som kommunen planerar att riva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.