– Vi har bett vår entreprenör köra lökar till återvinningscentralen från alla våra rabatter, det är upp emot 200 000 lökar i alla möjliga färger, berättar Anna Karlberg som är landskapsarkitekt i Helsingborg.
I helgen får den som vill hämta lökar på återvinningscentralen i Filborna. Det är alltifrån narciss, skilla, pärlhyacint, krokus, allium, tulpan och kamassia i högen av lökar.
– Men det blir en överraskning vad man får efter att ha planterat för vi har inte kunnat hålla isär dem, säger Anna Karlberg.
Först till kvarn
– Man får ju inte komma dit med ett släp och hämta, vi kommer ha personal från NSR på plats som delar ut påsar. Sedan får man ta tills man skäms.
De som jobbar med blomsterprogrammet och parkarbetarna har fått många förfrågningar genom åren om inte lökarna kan skänkas efter överblomning.
– Nu testar vi detta, det är ett sätt att få ge tillbaks lite, tidigare har vi planterat om en del själva i ytterområdena vid stationerna med mera, men det är också förenat med en kostnad eftersom vi måste anlita någon entreprenör för det.
Så får du löken att blomma om
Helst ska man gräva ned dem direkt, de får inte ruttna.
Gräv ett hål som är tre gånger lökens storlek i djup, och plantera löken med blasten kvar.
När lökbladen (inte blasten) är helt nedvissnad kan blasten klippas bort.
Sätt den gärna på en hyfsat solig plats.
Gödsla gärna, till exempel med benmjöl.