Rehabiliteringshemmet Sommarsol i Vejbystrand har begärt sig i konkurs. Foto: Jonatan Hansen/SVT

Sommarsol begärt i konkurs – tjugo vårdplatser försvinner

Uppdaterad
Publicerad

Stiftelsen Sommarsol som bedriver rehabiliteringshem för personer med funktionsnedsättning i Vejbystrand har begärt sig i konkurs. Totalt berörs ett 80-tal anställda och Region Skåne förlorar ett 20-tal avlastande vårdplatser.

Sedan 60-talet har stiftelsen bedrivit anläggningen för rehabilitering och rekreation för personer med funktionsnedsättning. Under måndagen beslutade stiftelsens styrelse att ansöka om konkurs.

Deras förklaring är att behovet av deras verksamhet har minskat. Samtidigt så har den överenskommelse med Region Skåne om att bedriva vårdplatser för utskrivningsklara patienter inte gett tillräcklig lönsamhet.

Region Skåne förlorar vårdplatser

Konkursen drabbar ett 80-tal anställda. Men även Region Skåne och Helsingborgs lasarett drabbas av konkursen. Stiftelsen har i dagsläget ett avtal med regionen om att bedriva tjugo vårdplatser för utskrivningsklara patienter.

– Det är beklagligt och vi har varit väldigt beroende av de vårdplatserna, säger Harald Roos, tf. divisionschef Somatisk sjukhusvård Skånevård Sund.

12 patienter drabbas

I nuläget vårdas tolv personer på dessa platser och deras situation kommer lösas antingen med att de skrivs ut eller att de får komma hem med kommunens hjälp, eller så flyttas de tillbaka till sjukhuset i Helsingborg.

– Patienterna behöver inte känna sig osäkra, vi har en lösning på problemet även om situationen är svår, säger Harald Roos.

Ställer krav på fler egna vårplatser

Däremot så ställer konkursen till med större problem på sikt. Men även där menar Harald Roos att lösningar är på gång. Tanken är att påskynda öppnandet av ortopediska vårdplatser i Helsingborg.

Dessutom så förs diskussioner om att utöka verksamheten på hälsostaden Ängelholm där regionen i dagsläget både hyr och driver egna vårdpltser.

– Vi för också diskussioner med konkursförvaltaren om det kan vara så att man kan driva vidare verksamheten i någon form.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.