Ursprungligen låg beloppet på 1.2 miljoner. Foto: SVT

Stök på Påarps skola leder till 300 000 kronor i vite

Publicerad

Helsingborgs Stad kommer att få betala 300 000 kronor i vite efter att flera anmälningar om brister i studiemiljön på Påarps skola inkommit till Skolinspektionen. Ursprungligen låg beloppet på 1.2 miljoner men Förvaltningsdomstolen beslutade att kraven på skolan ska ha varit otydliga.

SVT Helsingborg har tidigare rapporterat att Helsingborgs Stad fick 1,2 miljoner kronor i vite att betala innan 6 maj 2020 om det inte blev en bättre ordning och studiero på Påarps skola.

Efter att flera anmälningar hade inkommit till Skolinspektionen gjorde myndigheten en tillsyn under hösten 2019. Elever ska ha berättat att det har varit stökigt på många lektioner. Vissa elever ska enligt Skolinspektionens tillsyn ha stört ordningen och skickats ut från klassrummen vid upprepade gånger.

Skolinspektionen bedömde även att skolan inte följde lagens krav när det gäller elever som är i behov av särskilt stöd.

Staden överklagade vitesföreläggandet från Skolinspektionen. Förvaltningsdomstolen har nu beslutat att häva flera av kraven som ställdes på skolan då man ansåg att punkterna var otydliga och att de inte hade lagligt stöd. Därmed sänktes vitesbeloppet till 300 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.