På bilden är de misstänkta kvinnorna på väg ut ur en butik i Ljungby med stöldgods hängande över axeln. Foto: Polisens förundersökning

Stöldliga slog till mot äldre i matbutiker

Uppdaterad
Publicerad

Trion riktade in sig på äldre och stal deras väskor och plånböcker i matbutiker. Två av de inblandade har redan dömts och nu döms den tredje av dem till fängelse för ett tjugotal stölder.

Tre personer, en kvinna i 30-årsåldern, hennes före detta sambo och hennes mamma ska hösten 2016 gett sig ut på en omfattande stöldturné i södra Sverige.

Enligt polisutredningen ska den yngre kvinnan och mamman ha närmat sig sina offer, de flesta äldre personer, och tagit deras väskor och plånböcker. Under tiden ska sambon ha bevakat och kontrollerat omgivningen för att minimera upptäckt.

Välplanerad kriminell verksamhet

Efter en del av stölderna har trion försökt ta ut pengar med de stulna korten. Totalt lyckades de komma över ungefär 65 000 kronror.   Enligt Helsingborgs tingsrätt handlar det om en välplanerad och mycket professionell verksamhet.

Efter att ha stulit från de äldre har trion försökt ta ut pengar i uttagsautomater. Foto: Polisens förundersökning

Mamman och sambon dömdes, först av tingsrätten och i juni förra året av hovrätten, för stölderna och ett flertal bedrägerier och bedrägeriförsök till fängelse i 3,5 år. Den yngre kvinnan hade redan lämnat landet när de två andra greps och hon häktades i sin frånvaro i september. I november greps hon i Tjeckien efter att åklagaren utfärdat en europeisk arresteringsorder.

Avfärdar kvinnans berättelse

Nu döms den yngre kvinna för 22 fall av grov stöld, 8 fall av bedrägeri och fyra bedrägeriförsök till fängelse i 3 år och 6 månader. Hon ska också utvisas till Tjeckien och tillsammans med de andra två betala skadestånd till drabbade äldre.

Kvinnan själv erkänner att hon varit med vid stölderna men att hon inte kommer ihåg de enskilda tillfällena. Hon menar att det var sambon som planerade stölderna och mamman som stal från de äldre och att de utnyttjade henne.  Det  avfärdar Helsingborgs tingsrätt som en efterhandskonstruktion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.