Stölderna har pågått sedan 2015 och drabbat såväl boende som anställda.
Under årens lopp har allt ifrån kläder och kontanter, till högtalare och parfymer försvunnit, vilket Helsingborgs dagblad rapporterade om i somras.
– Det har varit stölder med viss frekvens under ett antal år, och det man nu upplever är att stölderna tilltagit, säger Eric Semb, tf verksamhetschef för vårdboenden.
Enhetschefen: ”Det är kränkande”
Det är främst de boende som drabbats – och framför allt guldföremål som har försvunnit de senaste månaderna. Men stölder från personalutrymmen har också förekommit.
– Stämningen bland personalen är inte den bästa och de boende och deras anhöriga är förstås oroade.
I maj konstaterade personalen att en boende saknade sin länk runt halsen.
I september försvann ett guldhalsband med en medaljong medan den boende bar det om halsen. Några dagar senare försvann ett helt smyckesskrin från en boende.
Förutom polisanmälningar har verksamheten även anmält enligt Lex Sarah. Enhetschefen skriver i anmälningarna att ”det är kränkande att bli bestulen i sitt eget hem”.
Pilotprojekt för att höja säkerheten
Sedan ett halvår tillbaka pågår ett pilotprojekt mellan kommunen, hr-avdelningen och polisen, för att få stopp på stölderna.
Det har ändå inte stoppat tjuven eller tjuvarna.
Enligt Johan Mangbo, kommunpolis, handlar det om att förebygga stölder på olika nivåer: allt ifrån informationssäkerhet av personliga uppgifter till fysiskt skydd av fastigheten.
– Det handlar exempelvis om att prata om problemen med de boende, deras anhöriga och för personalen. Det handlar även om att se över det fysiska skyddet och begränsa tillträdet.