Sex personer döms för en klimataktion på Ängelholms flygplats 2020. En man i 50-årsåldern döms till fängelse. Övriga får villkorlig dom och dagsböter. Foto: Johan Nilsson/TT

Stoppade plan på Ängelholms flygplats – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En man i 50-årsåldern döms till två månaders fängelse efter en klimataktion på Ängelholms flygplats. Ytterligare fem personer döms till villkorligt och dagsböter för aktioner på flygplatsen.

Det var i slutet av juni 2020 som fyra personer köpte flygbiljetter från Ängelholm. De passerade säkerhetskontrollen, men steg aldrig på planet. I stället limmade en person fast sina händer på flygplanets nos.

Filmade aktionen

De tre andra personerna höll upp en banderoll framför planet, filmade aktionen och kommunicerade med polis samt flygpersonal. Samtidigt klistrade två andra personer upp lappar med klimatrelaterade budskap i flygplatsterminalen.

Mannen i 50-årsåldern har vid ett senare tillfälle, i oktober 2021, tagit sig in på Ängelholms flygplats genom ett stängsel och satt sig vid en landningsbana.

Flygplatsen skyddsobjekt

Han döms till fängelse för obehörigt tillträde till skyddsobjekt, egenmäktigt förfarande och skadegörelse. De andra personerna som deltog i aktionen i juni 2020 döms till villkorlig dom och dagsböter.

De två personerna som klistrade upp lappar döms till ringa skadegörelse med böter som påföljd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.