Stoppades med 28 kilo kokain i bilen – döms till sju års fängelse

Publicerad

I november stoppades en bil på väg från Danmark i Helsingborgs hamn. I bilens sidor fanns gömmor med totalt 28 kilo kokain. Nu döms föraren till sju års fängelse och utvisning för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Vid ankomsten i Helsingborgs hamn valde föraren filen för bilar utan gods att deklarera, men hans bil valdes ut för kontroll. Vid en genomsökning hittade tullen gömmor i bilens sidor. Där fanns totalt 28 paket med kokain, omkring ett kilo i vardera. Totalt bedöms lasten ha ett värde på 7-35 miljoner kronor.

Berättelsen innehöll ”helt orimliga inslag”

Mannen själv, en 26-årig albansk medborgare, menar att bilen inte var hans. Utan att han erbjudits att låna den efter att bilens ägare hört honom prata albanska. Om bilens ägare kan 26-åringen inte säga mer än att han hette Beni och var lite till åren kommen.

Tingsrättens bedömning av hans berättelse är att den innehåller en del ”helt orimliga inslag”. Gällande bilens ägare kan man till exempel konstatera att den är kopplad till en man som bokat en hotellnatt åt 26-åringen. I bilen hittades även ett kvitto som talar för att bilen preparerats under tiden som 26-åringen hade hand om den.

Vid en samlad bedömning kan tingsrätten konstatera att 26-åringen känt till att han transporterat narkotika. Därför döms han för synnerligen grov narkotikasmuggling till sju års fängelse och utvisning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.