Äldre oroas över ständigt nya ansikten inom hemtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Perstorp toppar listan över hur många anställda inom hemtjänsten som de äldre träffar under en 14-dagarsperiod. Det rör sig om 22 personer.

Det ser mycket olika ut i landets kommuner. I Skåne är störst omsättning på personalen i Perstorp. Minst omsättning är det i Helsingborg. Några kommuner har inte svarat.

– Det finns de äldre som känner en stor oro för vem som kommer och om man får den hjälp som man behöver. Det blir inte bättre av att det är väldigt många olika personer som är involverade, säger Annelie Sundler, biträdande professor i vårdvetenskap vid Högskolan i Borås, till Nyhetsbyrån Siren.

Missar betydelsen av samtal

Nedan finns listan över hur många hemtjänstpersonal som personer, 65 år och äldre, får besök av under en 14-dagars period. Trygghetslarm, matleveranser och hemsjukvård räknas inte med.

– Vården är så mycket mer än bara uppgifterna som utförs. Det sker mycket i kommunikationen och mötet, som jag tror är väldigt viktigt för den äldres autonomi, självbestämmande och välmående, säger Annelie Sundler.

Antal personal (olika varje gång) som en hemtjänsttagare möter under en 14-dagarsperiod:

Bjuv14Bromölla Burlöv13Båstad15Eslöv14Helsingborg10Hässleholm18Höganäs18Hörby12Höör17Klippan15Kristianstad18Kävlinge14Landskrona15Lomma14Lund14Malmö Osby16Perstorp22Simrishamn Sjöbo12Skurup19Staffanstorp21Svalöv19Svedala14Tomelilla14Trelleborg16Vellinge12Ystad17Åstorp14Ängelholm15Örkelljunga12Östra Göinge19

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.