Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats-Ola Wessman tror att detta kan vara ytterligare ett steg bort från lokalt fångad fisk. Foto: TT/SVT

Besviken men inte förvånad: ”För många begränsningar för ett hållbart fiske”

Uppdaterad
Publicerad

Havs- och vattenmyndighetens reglering av nätfiske skapar besvikelse bland yrkes- och fritidsfiskare. Mats-Ola Wessman, Sveriges havs- och insjöfiskares riksorganisation, menar att beslutet kommer urholka den lokala fiskeindustrin.

Beslutet gör att det blir svårt för lokala yrkesfiskare och fritidsfiskare att fiska med nät. Det oroar Mats-Ola Wessman som tror att det kan leda till att flera framtida generationer inte kommer kunna få tag på närfångad fisk.

I videon hör du vad Mats-Ola Wessman tänker om kommande generationers fiskare.

– I dag har vi knappt några yrkesfiskare kvar på grund av alla begränsningar. Detta skapar bara en industrifisk som fångas med stora trålare som kommer långväga ifrån. Det är för många begränsningar för ett hållbart fiske, säger han.

Flera samhälle längs den svenska kusten har en gång vuxit ur den lokala fiskeindustrin som idag kan vara svår att finna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.