Stor lärarbrist i landet – nu rekryteras nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stor brist på lärare i landet – samtidigt har många nyanlända lärarutbildning. På fredagen höll arbetsförmedlingen tillsammans med skolor i Helsingborg en rekryteringsträff för nyanlända.

Ett 20-tal personer hade tagit sig till Arbetsförmedlingen för att mingla med representanter från olika skolor i Helsingborg.

– Det är en mycket intressant möjlighet att få möta skolor på ett ställe, säger Samjad Zamrik.

Bristen ökar

Arbetsförmedlingen vill genom träffen erbjuda arbetsgivare den kompetens de behöver.

– Vi har sett i våra två årliga prognoser att lärarbristen kraftigt ökar, därför försöker vi identifiera kompetensen hos de som kommer till Sverige så fort som möjligt, säger Eva Nevtelen, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Helsingborg.

Träffen är ett sammarbete mellan arbetsförmedlingen och en friskoleconcern med flera skolor i Helsingborg. Koncernen är med i regeringens 100-klubb vilket innebär att man lovar att ta emot minst 100 nyanlända lärare de kommande tre åren.

– Dels finns där en möjlighet att göra samhällsnytta i den samhällssituation vi befinner oss i nu men även att jag hittar den kompetens jag söker, säger Anders Johnsson rektor på  LBS Helsingborg.

Kommer in i samhället

Först och främst handlar det om att erbjuda praktikplatser på skolorna vilket senare kan leda till en riktig anställning för de nyanlända.

– Det känns som en bra möjlighet att bli bättre på att kommunicera och komma in i samhället, säger Zakaria Khashan.

Eva Nevtelen, sektionschef på LBS Helsingborg är glad över positiva resultat i samband med träffarna:

– På den första rekryteringsträffen vi hade blev en kille rekryterad direkt.

Fick praktik direkt

För Zakaria Khashan som varit i Sverige i ett och ett halvt år och med studier i englsk literatur i bagaget, gick det rätt bra. Han fick ett praktikplatserbjudande på stående fot.

– Det känns så bra och jag är lycklig. Nu får jag fira med en liten fest, säger han och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.