Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Man skapar stor oro i Perstorp – elever bussas mellan skolorna Foto: Simon Melin/SVT

Man skapar stor oro i Perstorp – elever bussas mellan skolorna

Publicerad

Situationen där en man tar kontakt med kvinnliga lärare och barn i Perstorp på ett otäckt sätt har eskalerat efter sommarlovet. Många rykten florerar och polisen medger att det finns en risk att någon tar lagen i egna händer.

– Den risken kan ju finnas och om det händer finns det ingen vinnare, bara förlorare, säger Niklas Årcén som är lokalpolisområdeschef.

SVT Nyheter Helsingborg har tidigare rapporterat om att två skolor i Perstorp numera inte låter något barn lämna skolområdet obevakat och att man bussar klasser för att på ett säkert sätt transportera dem till sin slöjd och fritids.

Hör mer om situationen i klippet ovan.

Kritik från föräldrar

Mannen har bland annat jagat barn och lärare. De flesta som SVT pratat med berättar att han ställer obehagliga frågor och är påträngande. Han ska inte vara fysisk eller våldsam.

– Det här är väldigt exceptionellt. Jag har jobbat inom skolan i många år och aldrig varit med om att någon är så påträngande mot barn, elever och personal, säger Åke Svensson som är förvaltningschef i Perstorps kommun.

Kommunen får kritik från föräldrar SVT pratat med för att inte ha informerat tillräckligt om situationer direkt när de inträffat.

Har ni informerat i den takt ni behöver?

– Jag möts av mycket oro från föräldrar. Förmodligen har vi inte gjort det, det vet man aldrig förrän efteråt, men det kan vi säkert komma att bli klandrade för, säger Åke Svensson.

Skolorna har totalt gjort sex anmälningar mot mannen.

– Vi tar situationen på allvar och har höjt vår närvaro i Perstorp, vi samarbetar tight med skolan och kommunen och prioriterar utredningarna kopplade till den här situationen, berättar lokalpolisområdeschef Niklas Årcén.

Själv blivit utsatt för brott

Mannen har inte bara skapat oro bland Perstorpsborna utan han har själv blivit utsatt för minst ett allvarligt våldsdåd. Motivet bakom är okänt i dagsläget eftersom det råder förundersökningssekretess. Men händelsen rubriceras som mordförsök.

– Det skedde precis här utanför vår ingång i början av augusti. Min personal fick ta hand om honom i väntan på ambulans, berättar Per Eriksson som är butikschef på Ica.

Han berättar även att de fått ta hand om mannen då han vid ett annat tillfälle flydde in blodig i butiken.

SVT har sökt mannen utan att lyckas, vi har även pratat med hans målsägarbiträde som inte kan kommentera det misstänkta mordförsöket på grund av förundersökningssekretess.

Det sitter två män häktade misstänkta för mordförsöket den fjärde augusti. Åklagaren hoppas kunna väcka åtal inom kort.

– Innan dess vill jag inte kommentera fallet, säger åklagare Claudio Gitterman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer