Foto: Google Earth/SVT

Larm om beväpnad kvinna ledde till stor polisinsats

Uppdaterad
Publicerad

En massiv polisinsats drogs igång i Helsingör i Danmark på tisdagsmorgonen efter att polisen fått larm om att en beväpnad kvinna befann sig på en skola. Efter en stor sökinsats har polisen inte hittat någon beväpnad kvinna – och nu söker man istället personen som larmade.

Tidigt på tisdagsmorgonen fick en skola i Helsingör ta emot hot via telefon.

– Vi fick en snabb reaktion på hotet och polisen kom till skolan. Jag kan inte gå närmare in på vad det är för sorts hot, men vi reagerade snabbt och tog det på allvar, säger skolans rektor Ruth Kirkegaard till dr.dk.

Elever och lärare låste in sig i lokalerna samtidigt som polisen genomsökte platsen. Det fanns tidigt uppgifter om att skott avlossats i området, och att en person skottskadats. Men det dementerades snabbt av polisen.

Larm om beväpnad kvinna på skolan

Under eftermiddagen höll polisen en presskonferrens. Enligt polis fick de under morgonen ett samtal från en person som påstod att det var en kvinna med en pistol på skolan.

Någon beväpnad person hittades aldrig och ganska snart kunde insatsen blåsas av.

– Vi tar alltid en sådan anmälan seriöst och vi var på plats med stor beredskap. Men vi vill gärna slå fast, att det inte vid någon tidpunkt har varit en farlig situation på skolan. Det har varken funnits vapen eller sprängämnen, sa Carsten Spliid på Nordsjaellandspolisen till dr.dk.

Personen som larmade uppgav även ett förnamn på en kvinna, som skulle vara den beväpnade kvinnan. Det visade sig att tre elever hade samma namn. Samtliga tre togs med till polisstationen för förhör men har därefter släppts.

Polisen är nu på jakt efter personen som larmat för att kunna reda ut dennes motiv. En misstanke är att det rör sig om ett falsklarm.

– Det är helt klart ett spår vi undersöker, men det kan vi inte säga med säkerhet ännu. Vi arbetar i flera riktningar, säger Carsten Spliid till dr.dk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.