Haldex fabrik i Landskrona. Foto: Catharina Paulcén/Haldex

Storbråk kring Landskronaföretaget Haldex

Uppdaterad
Publicerad

En av Haldex huvudägare, den tyska konkurrenten Knorr-Bremse, har lagt ett bud på företaget. Men både styrelsen och facket menar att det skulle leda till en uppstyckning som på sikt kan hota företaget och jobben.

Styrelsen vägrar därför att följa det beslut som en extra bolagsstämma fattade på torsdagen om en förlängning av budtiden.

– Det kan ha en negativ påverkan på oss. Vi vet ju inte vad som händer, säger Fredrik Hudson, IF Metalls representant i styrelsen.

Tappat viktiga ordrar

För ett år sedan lade Knorr-Bremse, som i dag har 15 procent av aktierna, ett bud på hela Haldex. Budet var 125 kronor per aktie, vilket är 15 kronor mer än dagens kurs. Den största ägaren, tyska ZF med ett innehav på drygt 20 procent, lade ett bud på 120 kronor.

Styrelsen och facket förordade ZF:s bud trots att det var något lägre. Framför allt var oron stor för att konkurrensmyndigheterna skulle kräva att en stor del av verksamheten såldes av om Knorr-Bremses bud gick igenom.

Men i höstas drog ZF tillbaka sitt bud och det enda som då återstod var Knorr-Bremse. Men under våren kom beskedet från den europeiska konkurrensmyndigheten; sex av Haldex åtta produktområden måste avyttras om affären skulle tillåtas.

– Vi har under den här tiden tappat flera viktiga ordrar på grund av osäkerheten, säger Jörgen Durban, styrelseordförande i Haldex.

Jörgen Durban, styrelseordförande i Haldex. Foto: TT

Vill förlänga budtiden

Haldex utvecklar och tillverkar bromsar och bromssystem till fordonsindustrin och har cirka 2400 anställda. Huvudkontoret och hela den svenska delen ligger i Landskrona med 270 anställda.

De olika produktområdena är organisatoriskt integrerade i företaget. Chefer och utvecklare arbetar med många olika områden och en splittring skulle innebära stora svårigheter, enligt Haldex ledning. Knorr-Bremse har sedan budet lades försökt sälja de sex produktområdena utan att lyckas.

Budet har ett slutdatum den 26 september. På en extra bolagsstämma på torsdagen beslöts överraskande att man ska be styrelsen verka för en förlängning till den 9 februari 2018. Tidigare har budtiden förlängts tre gånger.

”Riskerar hamna på efterkälken”

Men styrelsen tänker inte följa bolagsstämmans beslut att gå till Aktiemarknadsnämnden med ytterligare en ansökan.

– Nej, vi skulle bryta mot lagen om vi gjorde det. Vi står inför ett jättelikt teknikskifte. Med ytterligare osäkerhet försvagas vi finansiellt och riskerar hamna på efterkälken. En ytterligare förlängning skulle därför innebära att vi bryter mot aktiebolagslagen som säger att vi ska agera för företagets bästa och det måste vi följa, säger Jörgen Durban till SVT Nyheter Skåne.

Knorr-Bremses vd Klaus Deller säger till Nyhetsbyrån Direkt att han förväntar sig att styrelsen rättar sig efter stämmans beslut och om den inte gör det kommer företaget att använda alla till buds stående medel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.