Foto: TT

Satsning på belysning ska ge nyfödda bättre vård

Uppdaterad
Publicerad

För tidigt födda barn mår bäst i nästan mörker, medan personal och besökande föräldrar behöver ljusare lokaler. Nu får snart Helsingborgs neonatalavdelning beslyning som kan anpassas efter behov.

När ett barn föds för tidigt försöker sjukvården på alla vis skapa en miljö runt bebisen som liknar den de lämnat, kvinnans livmoder. Där är mörkt och tyst och så ska det också vara på en neonatalavdelning.

– Man märker tydligt hur de reagerar när nått tänds, de för reflexmässigt upp handen framför ögonen. Deras hjärnor mår inte bra av för mycket stimulans, berättar Annette Velin som är undersköterska.

Men samtidigt måste personalen kunna övervaka barnen. Personalen lägger därför ofta täcken över kuvöserna om de behöver tända lampor.

– Ibland täcker vi också över barnens ögon en kort stund om vi måste ha mer ljus för att ta ett prov till exempel. För tidigt födda barn har ofta väldigt tunna ögonlock.

Ljusdesign möter sjukvården

Med stöd av EU-pengar har Region Skåne nu  i ett samarbete med Ljusdesigners från Moum Design och WSP Sverige AB  tagit fram belysning som kan fungera för alla. Detta har gjorts i ljuslabbet på Institutionen för Designvetenskaper på LTH.

TV: Se hela inslaget här

I mars när Helsingborgs nya neonatalavdelning öppnar i den färdigbyggda sjukhusdelen på lasarettet kommer avdelningen att ha fem olika ljusnivåer: ett allmänljus, ett stämningsljus, ett precisionsljus, ett nattljus och ett koncentrationsljus ska kunna varieras allteftersom vilka aktiviteter som pågår i rummet.

– De för tidigt födda barnen får dock aldrig utsättas för starkt ljus, förklarar Annette Velin, undersköterska.

Att det dessutom finns ett mjukare ”stämningsljus” är viktigt förklarar projektledaren Annika Rosén.

– Föräldrarna är på sjukhuset varje dag i under flera månader och de är ofta starkt oroade och rädda för hur barnen ska klara sig. Vi vill skapa en trygg stämning där de kan sitta och hålla sitt barn tätt intill sig, säger Annette Velin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer