Kommunal har varslat om strejk för bland andra parkarbetare och trädgårdsarbetare. Helsingborg är en av de städer som kan drabbas. Foto: Janerik Henriksson/TT

Strejkvarsel från Kommunal kan drabba Helsingborgs grönområden

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborg är en av de skånska kommuner som kan drabbas om Kommunal utlöser sin strejk om en dryg vecka. Varslet gäller parkarbetare vid bland annat Peab, som anlitas av kommunen.

Kommunalfacket är inte nöjt med förhandlingarna med arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare kring lägstalönerna i det nya avtalet. Därför varslar man nu om strejk för parkarbetare, trädgårdsarbetare och anläggningsarbetare vid elva olika arbetsplatser.

Kommer parterna inte överens blir det strejk från och med klockan 12 den 25 maj.

Grönområden kan påverkas

En av dem som berörs av varslet är Peab anläggning som anlitas av bland andra Helsingborgs stad.

– De tar bland annat hand om våra stränder och grönområden i centrum och bostadsområden i östra stadsdelarna, säger Alexander Svensson (M), ordförande för stadsbyggnadsnämnden.

Hur skulle en strejk slå mot det arbetet?

– Det är oklart än så länge. Det beror på olika faktorer som hur många av de som jobbar där som tas ut. Vi försöker utreda det nu tillsammans med Peab.

Peab anläggning hyrs också in av fler skånska kommuner som nu alltså kan påverkas av en eventuell strejk: Burlöv, Arlöv, Lomma, Lund, Kävlinge och Staffanstorp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.