Foto: SVT / arkiv

”Stress” var obotlig cancer – läkare kritiseras av IVO

Publicerad

En kvinna i Helsingborg sökte vård, men under flera månader förklarades hennes symptom som en stressreaktion. När fysisk undersökning till slut genomfördes hittades en stor knuta i hennes buk och patienten avled bara dagar därpå. Nu får läkaren kritik från Ivo.

Hösten 2019 insjuknade en kvinna i Helsingborg. Enligt hennes journal led hon av svaghet, kräkningar, illamående och ångest.

När läget förvärrades kontaktade hon en vårdcentral, där hon fick en läkartid i januari 2020. Under den konstaterades att kvinnan var öm i buken, men bedömningen var att hon led av stress och hon sjukskrevs en kort period.

Antidepressiva mediciner

Under våren hade kvinnan kontinuerlig kontakt med vården. Hon ringde ett flertal gånger och klagade på konstant illamående samt framförde önskan om läkemedelsbehandling.

Inga fysiska undersökningar eller provtagningar gjordes, utan fokus låg på kvinnans psykiska hälsa och hon fick antidepressiva mediciner utskrivna. Den mesta läkarkontakten skedde via telefon.

Till sommaren hade kvinnan minskat 12 kilo i vikt. Vid ett läkarbesök i början av juli gjordes det trots det inga provtagningar, något som Ivo senare kom att kritisera. Ivo menar att det vid det laget var uppenbart att kvinnans symptom inte enbart kunde förklaras av stress.

”Barnahuvudstor knuta”

Först i slutet av juli togs prover och kvinnan undersöktes på Diagntiskts centrum. Kvinnan var då kraftigt avmagrad och man fann, vad som beskrivs som ”en barnahuvudstor knuta”, i kvinnans buk, vilket ledde till en misstanke om cancer. Fyra dagar senare avled kvinnan.

Vid obduktionen konstaterades äggstockscancer som spridits till buken samt blodproppar i lungorna.

En nära anhörig till kvinnan anmälde händelsen till Ivo. I anmälan skriver släktingen att han önskar att andra patienter blir sedda och utredda.

Ivo konstaterar brist

Ivo har nu utrett klagomålet och konstaterat att läkaren inte tillräckligt noggrant uteslutit annan sjukdom som orsak till symptomen. Åtminstone under senvåren borde en noggrann fysiskt undersökning och provtagning genomförts, enligt Ivo.

Dock är det, enligt Ivo, inte sannolikt att det hade räddat livet på kvinnan. Men en korrekt diagnos hade kunnat ge möjlighet att ge kvinnan och hennes anhöriga stöd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer