Roqaya föddes med en typ av mitokondriell sjukdom som påverkar alla hennes muskler i kroppen. Hon behöver därför hjälp av en mask för att kunna tillsätta syre till kroppen. Foto: Johanna O Jönsson

Strid om assistans för svårt sjuka Roqaya, 1,5 år

Uppdaterad
Publicerad

Roqaya föddes med en mycket ovanlig muskelsjukdom som påverkar hennes andning och alla muskler i kroppen. Hon får inte lov att vara utan övervakning. Men trots det har hennes familj tvingats strida för rätten till full assistans sedan hon bara var några veckor gammal.

Roqaya Hadi Abbas bor i Allerum, utanför Helsingborg. Kommunen har hela tiden bestridit hennes familjs begäran om assistans enligt LSS, lagen om Stöd och Service. Detta eftersom kommunen menar att hennes funktionshinder kan gå över, att hon ska växa ifrån det.

Men flera journaler och utlåtande som Roqayas läkare har skickat till kommunen intygar att Roqayas funktionshinder kommer vara livet ut.

Nu har Roqaya fått rätt i Förvaltningsrätten mot kommunen. Rätten ställer sig på hennes sida och menar att hon visst kommer ha ett bestående funktionshinder. Men frågan om hur mycket assistans hon kommer få från kommunen hänger fortfarande i luften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.