I 20 år har bybor i Bonnarp kämpat för en hastighetssänkning – nu backar Klippan kommun upp invånarna. Foto: SVT

Vägkriget i Bonnarp – nu tar kommunen upp kampen

Uppdaterad
Publicerad

I 20 år byborna kämpat för en hastighetssänkning i Bonnarp. Nu tar Klippans kommun upp kampen för en förändring, som nu vill mäta bilarnas hastighet genom samhället.

– Det måste till en förändring, säger  Ardiana Demjaha, förvaltningschef på Tekniska förvaltningen.

När SVT besökte Bonnarp i början av september var det uppgivna och irriterade bybor som berättade om deras kamp för att få en hastighetssänkning från 70 till 50 kilometer i timmen.

Allt för att få en säkrare tillvaro i samhället.

– Jag trivs så bra i den här byn. Men det här är ett aber, det är det som gör mig rädd. Jag blir ju inte yngre, så då vet jag inte om jag kan bo kvar, sa Gunnel Wallin då.

”Haft en dialog med Trafikverket”

Klippans kommun har nu tagit upp kampen för att få bybornas vilja igenom. Efter ett möte med Trafikverket, som ansvarar för väg 1816, har historien fått en vändning.

– Vi har haft en dialog med Trafikverket och ska nu ansöka om tillstånd för att mäta hastigheten genom byn. Vi har, om vi får tillstånd, som ambition att placera mätinstrumentet på någon av bybornas mark, riktad mot vägen, säger Ardiana Demjaha.

På vilket är det en framgång?

– Det kan ge oss ett underlag för att ansöka om hastighetssänkning hos länsstyrelsen, säger hon.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.