”De påminner om något som gått galet” säger Torgny Lindau (PF), ny kommunstyrelseordförande i Perstorp. Från sitt kontor har han utblick över torget och stugorna, som vållat stor irritation bland allmänheten.

Stugor kostade en miljon – ingen vet vad de ska användas till

Uppdaterad
Publicerad

Syftet med de runda stugorna på torget i Perstorp är oklart. Något politiskt beslut att bygga dem finns inte – och dokumentation över byggprocessen saknas. Men klart är att de kostat skattebetalarna drygt en miljon kronor.

I Perstorps kommunhus kallar man dem paviljonger eller attefallshus. Det handlar om två runda stugor, byggda i sibirisk lärk, med skjutdörrar i plast och träbänkar utanför. 

De byggdes inför miljö- och leverantörsdagen i Perstorp den 31 maj.

Perstorp
Stugorna på torget i Perstorp står tomma, så när som på två fåtöljer. På dörren hänger hänglås.

Tomt cykelgarage – eller utställningsrum

Men syftet med dem var redan då oklart. Det visar en rapport från revisionsfirman EY, som gjorts på uppdrag av Perstorps kommun.

Av rapporten framgår att den ansvarige  chefen tänkt sig att stugorna skulle kosta runt 70 000 kronor och byggas med hjälp av praktikanter från en gymnasieskola. Så skedde inte.

Kostnaden blev istället drygt en miljon kronor (se faktaruta).

Tomma och låsta

De som varit inblandade i projektet har gett olika förklaringar till att de byggdes: stugorna skulle förbättra torget, användas som ett utställningsrum och fungera som ett cykelgarage.

Kommunchefen Ulf Bengtsson har fått ett politiskt uppdrag att ta fram en åtgärdsplan efter det misslyckade byggprojektet. – Folk är arga och vi får mycket reaktioner, och det med rätta, säger han.

I dag är de låsta och tomma, så när som på två fåtöljer.

– Det här projektet har havererat från början. Det har inte funnit någon styrning, ledning och uppföljning. Det här projektet har på något sätt levt sitt eget liv, säger Ulf Bengtsson, kommunchef i Perstorp.

Lagen kringgicks

Redan tidigt under året anlitades en arkitektfirma och ett byggföretag för att bygga stugorna – men inte de företag som kommunen slutit ramavtal med. Varken arkitekt- eller byggfirman upphandlades så som lagen kräver.

Och något politiskt beslut om att bygga stugorna fanns inte.

Hur har detta kunnat hända?

– Arbetsbelastningen har stundtals varit mycket hög på den aktuella förvaltningen. Det beror på att det här är en liten kommun med begränsade resurser där man arbetar med olika saker parallellt.

Men varför reagerade inte du som är högsta chef?

– Jag har ställt kontrollfrågor om syfte och ekonomi under årets lopp och fått betryggande svar från förvaltningen, säger Ulf Bengtsson, som nu fått i uppdrag att ta fram en åtgärdsplan.

– Vi för en diskussion med de som varit inblandade om hur vi ser på detta.

Nu ska stugorna användas

Rapporten som revisionsfirman tagit fram pekar ut en chef som ansvarig för det fördyrade byggprojektet. SVT har förgäves sökt chefen som inte har kunnat nås.

– Klart att folk där ute undrar hur det här kunnat hända. Nu behöver vi se till att stugorna får någon typ av användning, säger Torgny Lindau (Perstorps Framtid), som är ny kommunstyrelseordförande.

Torgny Lindau (PF) blev nytt kommunalråd i oktober. Då stod redan stugorna på torget. Nu vill han att de får en annan funktion.

En dryg miljon – så har vi räknat:

Fakturorna från byggfirman, för arbetskostnader och material (bland annat sibirsk lärk), uppgår till 779 640 kronor.

Fakturorna från arkitektfirman: 89 138 kronor.

Fakturor för elarbeten: 36 240 kronor.

Kostnad för revisionsrapporten: 118 750 kronor.

Timkostnaden för tjänstemännen på kommunen ingår inte i uträkningen.

Summa: 1 023 768 kronor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Perstorp

Mer i ämnet