I onsdags samlades folk utanför Rådhuset i samband med kommunfullmäktiges möte för att protestera för en eventuell nedläggning av Sundspärlan. Foto: SVT / Winnie Gravlund

Sundspärlan blir kvar

Publicerad

Sundspärlan i Helsingborg blir kvar. Det finns just nu ingen politisk majoritet bakom planen att bygga bostäder där. Men namninsamlingen fortsätter.

Peter Danielsson (M) är representant för Sjökrona, bolaget som Helsingborgs Stad har tillsammans med Peab, Riksbyggen och HSB, skriver Helsingborgs Dagblad. På ett styrelsemöte på torsdagen konstaterade de att planansökan som skickades in vid årsskiftet inte går igenom.

– Den är överspelad och stadsbyggnadsnämnden kommer inte att sätta igång något planarbete, säger Peter Danielsson (M), kommunalråd i Helsingborg.

Kampen fortsätter

Connie Carlsson har lett arbetet med att samla in namn för att få till stånd en folkomröstning om att behålla Sundspärlan. Hon har fått in drygt 12 000 namn på människor som inte vill se att Sundspärlan rivs. Hon är naturligtvis glad över nyheterna men vågar inte riktigt slappna av än.

– Vi var igenom detta för tre år sedan när de ville riva men det lades ner och vi trodde då att det var slut där. Men nu står vi här igen. Därför fortsätter namninsamlingen och nu kommer vi att kämpa för att Sundspärlan blir ett kulturarv och därmed är säkrat för framtida beslut. Först då kan vi slappna av, säger Connie Carlsson.

Hon betonar att Sundspärlan är en mötesplats för många.

– Det handlar om traditioner, det är många människor som möts här så det är otroligt viktigt att det inte rivs. För vissa är detta det enda stället de träffar andra människor. Det ska vara kvar, säger Connie Carlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer