Det är oklart hur området kommer att se ut i framtiden. Foto: SVT

Sundspärlan kan rivas

Uppdaterad
Publicerad

Exploateringsbolaget som äger Sundspärlan har sagt upp kontraktet med Nöjesbolaget till årsskiftet 2020/2021. Allt för att förbereda inför en rivning av anläggningen för att bygga bostäder och en skola.

Exploateringsbolaget tar ett omtag i frågan om att bygga ett nytt bostadsområde i den gamla folkparken vid Sundspärlan. Planerna är i sin linda men tydliga, att bygga 400 bostäder och en grundskola från förskoleklass upp till årskurs nio.

Ansökan om att ta fram konkreta planer om var de nya byggnaderna ska placeras har skickats in till kommunen. Så i dagsläget kan ingen svara exakt hur området kommer se ut i framtiden.

– Frågan är för tidigt ställd, säger Anders Landsbo, vd Sjökrona Exploateringsbolag.

– Men det förutsätter att Sundspärlan rivs för att kunna bygga en skola och 400 bostäder.

Flera partier satte stopp

Så sent som 2016 satte Miljöpartiet, som då hade avgörandet i sin hand, stopp för rivningsplanerna, tillsammans med Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

– Vi har öppnat upp så tillvida att vi tycker det är rimligt att titta på området förutsättningslöst för att bygga en skola och bostäder. Vi står inför en lång politisk process innan det här är klart, säger Jan Björklund (S) som är oppositionsråd.

Socialdemokraterna har velat att folkparksverksamheten ska kunna inrymmas i de nya byggnaderna om det blir så att Sundspärlan rivs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer