Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svalöv har klättrat från 48:e till 7:e plats på solcellstoppen. Christian Stenqvist är en del av det uppstartade elkoperativet i Röstånga. Foto: Klara Åkesson/SVT

Svalöv klättrar från 48:e till 7:e plats på solcellstoppen

Uppdaterad
Publicerad

Kommunens arbete, drivna lantbrukare och engagerade medborgare – det tror planarkitekt Nellie Stenvall är anledningen till Svalövs stora kliv uppåt på Solcellstoppen.

– Det finns ett stort intresse för solceller i kommunen, säger hon.

Svalövs kommun försöker föregå med gott exempel när det kommer till solenergi. Det förklarar planarkitekt Nellie Stenvall. Det syns bland annat på de solceller som man har placerat ut på kommunala byggnader och den miljöstrateg som finns tillgänglig för rådgivning till invånarna.

Men de lokala initiativen sticker också ut. I Röstånga har ett 30-tal grannar gått ihop och bildat ett elkooperativ.

”Naturligt val”

– Det fanns en vision om att göra något för miljön. Att skrida från ord till handling, säger elkooperativets kassör Christian Stenqvist.

Varför valde ni att satsa på solenergi?

– Vi hade haft ett tidigare projekt med solceller och kände att det var en långsiktig investering för miljön så då blev det ett naturligt val, säger han.

Foto: SVT

Tre skånekommuner på listan

Kooperativet har inlett samarbeten med företag för att kunna köpa in materialet billigare och håller även kurser i montering av solceller.

– Här finns kunskap och alla hjälper alla för att få dem på plats, säger Christian Stenqvist.

Av de tio bästa kommunerna i landet är det tre som är skånska. Förutom Svalöv är både Sjöbo och Skurup med på listan.

Hör mer om Svalövs solceller i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.