Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kulturverkets trädgård i Svalöv förenar människor från olika bakgrunder genom kärlek för odling. Foto: Renato Rakonic/SVT

Gemensamma trädgården i Svalöv blev succé: ”Kommer hit för den sociala delen”

Uppdaterad
Publicerad

Bland mynta, jordgubbar och squash i Kulturverkets trädgård i centrala Svalöv växer även andra saker fram. Många av medlemmarna kommer dit för att socialisera med andra odlingsentusiaster.

– De som odlar här är glada att ha en plats att komma till, säger Helen Layley som är aktiv i föreningen.

Tidigare i år besökte SVT Nyheter Helsingborg den lilla odlingslotten utanför Kulturverkets lokaler i Svalöv. Tanken bakom en gemensam trädgård var att personer som inte hade möjlighet till en egen trädgård, skulle ha en plats att odla på när matpriserna blev allt dyrare.

Nu är odlingsplatsen full av grönska från alla möjliga frukter och grönsaker.

– De flesta av grönsakerna som vi odlat har ätits upp. Det blev många jordgubbar och nyligen hade vi ett jordgubbskalas där medlemmar bakade tårtor med jordgubbar och gjorde olika typer av marmelad, säger hon.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.