Akutchefen inför sommaren: ”Extremt – aldrig varit så utsatta”

Uppdaterad
Publicerad

Akuten vid Helsingborgs lasarett servar cirka 25 procent av Skånes invånare. Men i sommar kommer man delar av dygnet bara ha tillgång till två sjuksköterskor. Konsekvensen blir att nästan bara de allra sjukaste kan få hjälp dessa timmar – resten av patienterna kommer hänvisas till vårdcentraler.

Som minst kommer endast två sjuksköterskor att finnas schemalagda på akuten, det är mellan klockan sju på morgonen till klockan 11.30 på förmiddagen.

På grund av den extrema bristen på sjuksköterskor har akuten tvingats prioritera att bemanna timmarna mellan tolv på dagen och midnatt.

Kris på akuten i Helsingborg

Förutsättningen för att upplägget ska fungera är att de allra flesta patienter som vanligtvis söker akuten inte kommer att få hjälp här i sommar.

– Vi höjer ribban för att få hjälp på akuten över hela dygnet, men vi kommer ha en väldigt sträng begränsning just dessa timmar när vi har lägst bemanning, säger Marcus Larsson, chef för akuten.

Patienter hänvisas till vårdcentralerna

Det blir en läkare och en undersköterska som gör utsållningen.

– Vi kommer kunna ta emot de patienter som vi bedömer får ett mycket värre tillstånd eller dör om de inte får hjälp hos oss, alla andra som kan vänta kommer vi hänvisa till vårdcentralerna eller i de fall där det är lämpligt till egenvård, säger Marcus Larsson.

För att vårdcentralerna ska kunna finnas där för patienterna har sjukhuset stärkt samarbetet med dem under sommaren. De har lovat att göra sig mer tillgängliga för mer akuta patienter och har i gengäld fått tydliga kontaktvägar in till sjukhusets specialister för att kunna rådgöra och boka tider direkt till mottagningarna.

300 arbetspass ännu obemannade

Akutchefen beskriver läget som extremt och att de tvingats lägga om arbetssättet på ett sätt som inte testats förut.

– Vi har aldrig varit så utsatta, men jag har två saker att ta hänsyn till: Patientsäkerheten och arbetsmiljön för mina anställda. Hade vi inte tagit dessa drastiska beslut hade båda havererat, säger han.

Trots det bantade schemat med sjuksköterskor finns det fortfarande trehundra obemannade pass på akuten i Helsingborg i sommar.

Hör mer om krisen på akuten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kris på akuten i Helsingborg

Mer i ämnet