Foto: SVT

Svårt för synskadade att åka buss: ”Det är för dåligt”

Uppdaterad
Publicerad

Att åka buss som synskadad är svårt när hållplatserna inte ropas ut. Nu får Skånetrafiken kritik för att det sällan fungerar som det ska.

För att belysa problemet höll Synskadades Riksförbund en manifestation under onsdagen. Medlemmarna åkte stadsbuss genom Helsingborg och kontrollerade om de hörde hållplatserna.

– Som gravt synskadad kan man inte se genom fönstret var man är och då måste det ropas ut vilken hållplats man ska hoppa av vid, säger Christer H Persson, ordförande i Synskadades Riksförbund Helsingborg-Höganäs.

Under färden lyssnade medlemmarna noga, men flera gånger uteblev både utropen och inropen.

– Någon gång emellanåt har jag hört det väldigt svagt, men om det är brus hörs det inte alls. Om jag ska vara lite hård så tycker jag det är för jäkla dåligt, säger medlemmen Jon Torenäs.

Tekniska problem

Skånetrafiken har som krav att stationerna måste ropas ut och menar att tekniska problem är orsaken till att de ibland uteblir.

– Vi beklagar att det inte fungerar fullt ut i nuläget och vi är väl medvetna om att det finns förbättringspotential och vi har fullt fokus på att vi ska bli bättre. Det är ofta tekniska problem som gör att det inte fungerar fullt ut, säger Lisa Åhlén, affärschef på Skånetrafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.