Studenten Xiaochen Guo och sångledaren Cinderella Cortas går genom låttexterna tillsammans. Foto: Jazz Munteanu

Svenskundervisning med sånger

Publicerad

På Dunkers Kulturhus kan kvinnor lära sig svenska med hjälp av sång.

I den öppna foajén på Dunkers kulturhus har ett tiotal kvinnor samlats för att sjunga på svenska. De kommer från olika länder: USA, Kina, Kanada, Österrike och Sverige.

Utbildad i USA

Den lilla kören sjunger olika barnsånger – som ”Huvud, axlar, knä och tå”. Med rörelser.

En av kvinnorna spelar ukulele. Det är Cinderella Cortas, som också står bakom idén att träna svenska språket genom att sjunga. Hon är musikutbildad på Santa Monica College i Kaliforninen.

Genom sången vill hon att kvinnor som annars ofta står utanför samhället, ska bli mer aktiva och ta mer plats.

– Det viktiga är inte vad man gör, det är att man gör något, tar sig ut och håller sig i rörelse, säger Cinderella Cortas.

Idén kom då hon lärde barn att sjunga på förskolan, där Cinderella Cortas också arbetar.

– Om barn kan sjunga och omedvetet lära sig ett nytt språk genom det,så borde vuxna också kunna det, säger hon.   

Till sin hjälp har sångläraren volontärer från Helsingborgs volontärcenter. De är där för att hjälpa till med sången.

”Roligt att lära ut”

Birgitta Eiemarker har tidigare jobbat som lågstadielärare, men är idag pensionär. Hon vill bidra till att få in nya svenskar i samhället.

– Jag har tidigare varit engagerad i flyktingfrågor och ville fortsätta med det. Och det är roligt att lära ut och sjunga, säger hon. 

Xiaochen Guo kommer från norra Kina och jobbar som au pair i Helsingborg sen fyra månader tillbaka. Hon hittade till Sångspråkcaféet genom några klasskamrater från svenskundervisningen.

– Jag tycker om att lära mig ett nytt språk genom att sjunga. Detsamma gäller med engelskan, det är ett bra sätt att lära sig ett språk, säger Xiaochen Guo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.