Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi ska testa om den svenska sommaren är bättre än den tyska, säger Owe Handmann från Lübeck, som campar för andra gången i Sverige. I videon hör du fler tyska röster om varför de väljer att campa i Sverige. Foto: Julia Wiberg/SVT

Sverige utsett till billigaste campinglandet – fler utländska turister väntas

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är det billigaste landet att campa i, det slår den tyska motororganisationen Adac fast. Branschorganisationen Svensk camping, SCR, tror nu att fler utländska campare kommer att campa i Sverige.

– Det var ett bra campingår 2022 med ett stort antal utländska turister och mycket pekar på att det kommer öka 2023, säger Peter Jansson, tillförordnad vd på SCR.

I Adacs undersökning jämförs stora campingdestinationer med varandra prismässigt. Jämfört med tio andra stora turistländer, som bland annat Tyskland, Danmark och Italien är Sverige det billigaste landet.

Peter Jansson tror att priset kan leda till att ännu fler utländska turister kommer att välja turista i Sverige i framtiden. Samtidigt funderar han om prissättningen i Sverige är för låg.

– Det är frågan om vi satt rätt priser på våra campingplatser, men det har vi säkert gjort. Vi sätter ju priserna utifrån vad man behöver för intäkter och inte på vad andra gör, säger Peter Jansson.

”Vi testar om den svenska sommaren är bäst”

Annett och Owe Handmann är några tyska turister som hittat till Råå Vallar camping utanför Helsingborg. Att Sverige skulle vara billigare än resten av Europa att campa styrde inte valet av deras turistdestination.

– Prismässigt kan vi inte riktigt bedöma om det är billigare, men vi skulle tro att det är det, säger Annett Handmann från Lübeck.

Det är andra året paret semestrar i Sverige, och de tycker att den svenska sommaren står sig bra mot den tyska.

– Vi testar om den svenska sommaren är bäst, men vi säger väl ja, säger Owe Handmann.

Hör fler röster i videon ovan.

Så har Adac gjort prisjämförelsen

Jämförelsepris är det totala belopp som en familj på tre måste betala för en övernattning under sommarens högsäsong. Inkluderat är kostnader för två vuxna, ett 10-årigt barn, platsavgift för husbil/bil och husvagn, el (5 kWh), varma duschar och andra avgifter. Prisanalysen är baserad på genomsnittet av högsta och lägsta övernattningspris under sommarens högsäsong.

Bremen, Hamburg och Berlin i Tyskland ingår inte i jämförelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.