Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med hem till Torsten Nielsen och hör vård- och omsorgschefens kommentar. Foto: SVT

Synskadade Torsten får inte ordentligt städat: ”Ibland får jag sitta i min egen urin”

Publicerad

Torsten Nielsen är funktionshindrad och har rätt till omfattande hemtjänst. Men när besöker SVT Nyheter besöker hans hem tornar disken upp sig och det är mögel i fönstret och smutsigt på golvet.

Torsten är synskadad och hörselskadad och har dessutom en lungsjukdom som gör att han måste ha hjälp med andningen då och då. Han har också svårt med talet.

Han har haft hemtjänst från Ängelholms kommun i flera år och behovet är omfattande med flera besök om dagen. Han behöver hjälp med allt från städning och matlagning till den personliga hygienen.

Mycket odiskat i köket

Men det fungerar inte som det ska. Och trots att Torsten upprepade gånger under lång tid klagat på brister i hemtjänsten menar han att ingenting händer.

När SVT Nyheter Helsingborg kommer svämmar köket över av disk. Hyllorna i köket är smutsiga, liksom kylskåpets nästan tomma hyllor och det finns mögel i köksfönstrets ena hörn och på väggen ovanför diskhon. På golvet ligger tappade popcorn kvar, på toaletten är sophinken inte tömd och det luktar inte gott.

”Jag blir gråtfärdig”

Att inte heller alltid få hjälp med dusch och rena kläder är plågsamt, tycker han. Liksom när handdukarna inte bytts ut mot rena.

– Ibland luktar jag så illa.

Grannen Camilla Andersson kommer ofta in till honom och hjälper till med städningen. Även hon har slagit larm om bristerna.

– Men ingenting händer. Jag kan bli gråtfärdig när jag ser hur Torsten behandlas.

Vill inte kommentera

Filippa Dahlström, chef för vård och omsorg i Ängelholm, vill inte uttala sig om enskilda fall. Även om vi ordnar en fullmakt från Torsten Nielsen som häver sekretessen i hans fall, så håller Filippa Dahlström fast vid sin inställning.

– Den relation vi har med den enskilde bygger på ett förtroende och det förtroendet värnar vi högt. Det har vi gentemot alla personer som får någon typ av hjälp från oss. Man ska känna sig trygg med att veta att vi inte lämnar ut information.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.