Jamil Abdulrahman är syrier och bor i Helsingborg och följer nu jordbävningskatastrofen i Syrien med stor oro. Foto: Elifaysenurbay, TT/privat

Syrier i Helsingborg om jordbävningen: ”Så svårt att inte veta”

Uppdaterad
Publicerad

Jamil Abdulrahman är syrier och bor i Helsingborg. Han är en av många som nu följer jordbävningskatastrofen i Syrien med stor oro.

– Man känner sig så maktlös, säger han.

I Sverige bor många familjer med rötter i Syrien. De följer nu med oro de svåra jordbävningarna, där ett stort antal personer har dött och ännu fler skadats när byggnader rasat.

Jamil Abdulrahman i Helsingborg berättar om oron och rädslan, sin egen och vännernas.

Svårt med ovissheten

Han kommer från norra Syrien och har både vänner och familj i de drabbade områdena.

– Det är så svårt för oss alla. Jag har nu äntligen fått kontakt och vet att mina föräldrar och systrar är utan hem, men vid liv och oskadade. Jag har en vän som fått budskapet att hans anhöriga dödades i jordbävningen. Men också kompisar som inte lyckats få kontakt med sin släkt och inte vet hur de har det, säger han.

Kyla och snö

– Det är dessutom svåra väderförhållanden i Syrien nu, det är vinter med snö och kalla vindar. Det är många som behöver hjälp med varma kläder, sjukvård, mat och skydd från kylan. Jag hoppas att de får det, säger Jamil Abdulrahman.

De svårast drabbade delarna i Syrien är de norra områdena Aleppo, Haman, Tartous och Lattakia i norra delarna av landet.

– Fast jordbävningen har känts även i Damaskus, berättar Jamil Abdulrahman.

Lundabon Mustafa Öteles har familj och släkt i de drabbade områdena i Turkiet – hör honom berätta i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lundabon Mustafa Öteles försöker förgäves kontakta familj och släktingar i området där jordskalv dödat och skadat tusentals människor i Turkiet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Turkiet och Syrien

Mer i ämnet