Tågarp ska fördubblas

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska Tågarp bli dubbelt så stort. Den visionen vill två lantbrukare på orten förverkliga genom att bygga 200 nya bostäder på sin egen åkermark.

Lars Håkansson och Per-olof Jönsson står på den 22 hektar stora åkermarken. Under deras fötter växer vete, men snart är det ett minne brott. I handen håller Lars Håkansson en detaljplan – en plan som de båda lantbrukarna betalat dyra pengar för att få fram.

– Om tio år så står vi här, och då är det mycket liv och rörelse med en massa barnfamiljer som springer rundor här. Det ser vi fram emot, säger Lars Håkansson.

”Bostäder för vanliga människor”

Han har redan byggt en förskola i Tågarp, och nu står han och kollegan Per-Olof bakom det stora planerade nybygget. Tågarp ska fördubblas. 208 nya bostäder ska byggas, tillsammans med en ny skola, ett seniorboende, en idrottshall, parkering och bilpool.

Fokus kommer vara enkla hyresrätter för både studenter och äldre.

– Trots att jag är lantbrukare så känner jag mig nöjd med att använda 22 hektar av Skånes jordbruksmark för bostäder till vanliga människor, säger Lars Håkansson.

Pågatåget viktigt för orten

Per-Olof Jönsson och Lars Håkansson betonar gärna att närheten till tågstationen kommer göra det enkelt för personer som kunna pendla till arbete eller nöje. Och förhoppningsvis kommer befolkningsökningen i Tågarp leda till att fler turer sätts in från orten.

– Landsbygden måste få en chans att kunna växa, det är inte bara städer och större orter, utan det måste fler hit. Vi är lite oroliga över att man kommer att dra in turer annars, säger Per-Olof Jönsson.

Övertygade Länsstyrelsen

Politikerna i Svalöv har länge velat få till en utbyggnad av Tågarp men inte lyckats få loss mark. Dessutom har det inte varit lätt att övertyga Länsstyrelsen om att bygga ett bostadsområde på åkermarken.

– Men det slutade med att bjöd in landshövdingen till en rundvandring i Tågarp. Efter det har vi bara blivit positivt behandlade av Länsstyrelsen, säger Birgitta Jönsson (S), kommunstyrelseordförande i Svalöv.

Även kommunalrådet Olof Röstin (M) ser positivt på de båda lantbrukarnas initiativ.

Du som politiker, känner du inte att det skulle vara du som hade kläckt den här idén?

– Snarare tvärtom. Jag är jätteglad att det här kommer från personer som brinner för sådant här. Skulle allt komma från oss politiker så hade det blivit något ovanifrån perspektiv, och det är skadligt, säger Olof Röstin.

Börjar till hösten

Lars Håkansson och Per-Olof Jönsson har filat på utbyggnadsidén i över tre år.

Men nu är detaljplanen klar och väntas vinna laga kraft på fredag.

Bygget kommer totalt att ta ungefär tio år, då området kommer att byggas i etapper.

– Det spritter i benen, det är fantastiskt roligt. Om ingen har synpunkter på det så tror jag att vi till hösten, efter att vi tröskat veten här, kommer att se grävmaskiner här och börja bygga för framtiden.

Vete mot bostäder, helt enkelt?

– Ja, så kan man säga, säger Lars Håkansson och skrattar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer