Carola Jarnung och Kristina Engdahl är energi- och klimatrådgivare på kommunen och sysslar sedan en tid tillbaka även med tågvägledning. Foto: SVT

Unik tågrådgivning gör succé – nu vill fler kommuner följa i Helsingborgs spår

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i mars i år har klimatrådgivarna på Helsingborgs stad hjälpt flera hundra nyfikna resenärer att planera tågsemestern. Nu vill fler kommuner följa i samma spår.

Det var i våras som SVT Nyheter Helsingborg berättade att Helsingborgs stad börjat erbjuda särskild rådgivning för de som går i tågluffartankar. Detta genom att privatpersoner kan ringa eller boka möte med stadens energi- och klimatrådgivare med frågor om allt som har med tågresande att göra.

– Som det är nu kan det vara lite snårigt och då försöker vi hjälpa till, säger Kristina Engdahl, energi- och klimatrådgivare.

Över förväntan

Energi- och klimatrådgivarna kan nu utvärdera sommarens rådgivning och det har gått över förväntan.

– Det är kul, vi har sett ett väldigt stort engagemang kring den här typen av rådgivning, säger Kristina Engdahl.

Rådgivarna anordnade även en träff för en större grupp, något som blev väldigt populärt. Så populärt att åhörarna inte fick plats i salen.

– Så vi fick anordna en till träff helt enkelt så alla fick plats, säger Carola Jarnung som även hon är energi- och klimatrådgivare på kommunen.

Andra kommuner visar intresse

Det stora engagemanget har nu resulterat i att andra kommuner både i Skåne och i övriga landet intresserat sig av denna typ av klimatrådgivning.

– Även en del kommuner i Västra Götaland har visat intresse, berättar Kristina Engdahl.

Hur ser framtiden ut?

– Det går att tågluffa året om, så tågrådgivningen är fortfarande öppen, det är bara att ringa, säger Kristina Engdahl.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.