Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Stina” är en Ängelholms batteridrivna ”terapikatter” och bor på Solhaga äldreboende i Munka Ljungby. Se hur hon fungerar i klippet. Foto: Carolina Svalbacke/SVT

Robotkatten ”Stina” ger sällskap och trygghet åt demenssjuka

Uppdaterad
Publicerad

Katten ”Stina” jamar, spinner och sprider mening bland Ängelholms äldre. I utbyte får hon sällskap och pälsen omsorgsfullt borstad. Det batteridrivna robotdjuret väcker blandade reaktioner och förgyller vardagen för vissa med demens.

– Alla vill känna sig behövda och viktiga, säger enhetschef Zaira Gamaeva.

Batteridrivna ”terapikatter” har sen hösten 2021 flyttat in på Ängelholms äldreboenden. De svarar på på beröring och rörelse och både spinner, jamar och rör på sig. Syftet är att ge lugn, trygghet och sällskap – inte minst för personer med demens.

– Det handlar i grund och botten om att skapa en större trygghet för de boende, och att man kan bli lite påmind om hur det varit tidigare om man kanske har haft katt, berättar Daniel Bergholm, välfärdstekniksamordnare i Ängeholm.

Har även terapihundar

Ett 20-tal katter har köpts in till kommunen. De kostar omkring 2000 kronor styck och finns på alla kommunens särskilda boenden. Det finns även några terapihundar inom LSS-verksamheten.

Reaktionerna bland de boende har varit blandade.

– För vissa funkar det fint, och för vissa har man svårt att förstå syftet eller blir inte hjälpt. Inom LSS har vi fina exempel på personer som blivit mycket lugnare och på äldreboenden har de fungerat som sällskap, säger Daniel Bergholm.

Används av personer med demens

På Solhaga äldreboende i Munka Ljungby har robotkatten använts lite då och då, särskilt bland de med kognitiv svikt, som exempelvis demens. När SVT Nyheter Helsingborg besöker äldreboendet får katten ”Stina” sin päls omsorgsfullt borstad av en av de boende.

Se hur terapikatten fungerar och hör röster från äldreboendet i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer