Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sporten har fått mig att tro mer på mig själv och mina förmågor” säger Mustafa Aboutaka, som vill vara en inspiration för andra unga thaiboxare. Följ med på en av hans träningar i klippet. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Thaiboxaren Mustafa Aboutaka tränar unga från utsatta områden – får pris av kungen

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgaren Mustafa Aboutaka, 24, är både regerande världsmästare och flerfaldig svensk mästare i thaiboxning. Nu får han en annan prestigefylld utmärkelse för sitt arbete som tränare.

Under året har hundratals personer nominerats till stipendiet Kompassrosen, som delas ut till personer som på något vis har visat mod, omtanke eller handlingskraft utöver det vanliga.

Mustafa Aboutaka är en av tre unga ledare som tar emot utmärkelsen av kungen på fredag, med motiveringen att han ”har modet att visa snällhet i en kultur där hårdhet är norm, och visar de ungdomar han tränar att idrotten är en väg till ett starkare samhälle”.

– Jag hoppas att jag genom mina bedrifter kan motivera fler och få dem på en bra väg, säger Mustafa Aboutaka.

”Stort behov av unga förebilder”

Enligt Mustafa är klimatet inom sporten dock inte så hårt som många kan tro.

– Om man kommer hit och tränar inser man att det är väldigt kärleksfullt. Det är jättefina människor här och vi har en bra gemenskap.

Hos den lokala klubben i Helsingborg möter han både tonåringar och vuxna med olika bakgrunder. Framför allt brinner han för att träna unga som kommer från utsatta områden, där han menar att sporten kan ha en viktig betydelse.

– Jag vill kunna hjälpa alla, men i vissa områden finns det ett extra stort behov av unga förebilder, säger han.

Hör Mustafa berätta mer om sitt arbete i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.