The Tivoli i Helsingborg går i konkurs. Foto: Firas Razak

The Tivoli i Helsingborg går i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

The Tivoli, ett av Helsingborgs mest kända nöjesställen, har lämnat in en konkursansökan.

Idag har ägartrion bakom The Tivoli -  Hasse Jönsson, Johannes Kajrup och Magnus Hoff – lämnat in en ansökan om konkurs på egen begäran till tingsrätten.

Formellt sett är det deras gemensamma nöjesbolag Kamp som har ekonomiska problem. I bolagets senaste årsredovisning framgår att resultatet för fjolåret var ett minus på drygt en halv miljon kronor. Även 2011 och 2012 konstaterades röda siffror i raden för resultat.

Började med flytten

The Tivoli har omkring tio anställda som nu informerats om vad som har hänt.

Förra året flyttades den gamle Ångfärjestationen där klubben har sina lokaler tvärs över Hamntorget, till sin nuvarande plats på Köpenhamnskajen.

Enligt konkursförvaltaren, advokat Anders Ripp, började problemen för The Tivoli efter flytten.

– De nuvarande ägarna säger att hyran blev för hög och att de utökade verksamheten för mycket. Att starta lunchservering var kanske ett misstag, säger Anders Ripp.

Konkursförvaltare Anders Ripp Foto: Pressbild

Kan leva vidare

Konkursförvaltarens första åtgärd blir nu att säkra upp de konserter som är bokade och betalda.

– I första hand gäller det Magnus Carlson som ska uppträda på The Tivoli på fredag. Puben på Olympia ska också hållas igång kommande hemmamatch. Sedan får vi se, säger Anders Ripp.

Han säger också att tredje man, det vill säga fodringsägarna och de som har köpt biljetter, inte ska bli lidande.

I slutändan kan det bli så att The Tivoli lever vidare med en ny ägare.

– Det är en målsättning att hitta någon intressant. Jag hoppas att verksamheten kan leva vida i någon form, säger Anders Ripp.

SVT Nyheter Helsingborg har förgäves sökt ägaren Hasse Jönsson. Han låter hälsa via en anställd att han inte vill träffa oss idag.

I en kommentar till Helsingborgs Dagblad säger Hasse Jönsson:

– Det här gör vi med tungt hjärta. Men vi måste inse att det inte går längre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.