Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter två nya njurar och i väntan på en tredje har Therese Jarmo upplevt vikten av organdonation. Nu uppmanar hon andra att skriva upp sig för att ge någon annan chansen till liv. Foto: Linda Ekström/SVT

Therese Jarmo från Helsingborg lever utan fungerande njurar

Uppdaterad
Publicerad

Therese Jarmo, 30, saknar fungerande njurar. I väntan på sin tredje transplantation behöver hon dialys fyra gånger om dagen för att överleva. Trots detta ser hon positivt på framtiden.

När Therese Jarmo var sju år gammal kollapsade hon i skolan. Efter att tidigare ha besökt sin husläkare hade hon blivit rekommenderad blodtrycksmedicin och järntabletter. Vad som först verkade vara högt blodtryck visade sig dock vara något betydligt allvarligare. Vid kollapsen bad läkarna på akutmottagningen föräldrarna att samla familjen – de trodde inte att Therese skulle klara natten.

Saknar fungerande njurar

I dag är Therese Jarmo 30 år och lever med kronisk njursvikt. För tillfället saknar hon fungerande njurar, efter att de som hennes pappa och bror donerat har stötts bort. Nu väntar hon på sin tredje transplantation.

Med hjälp av kost och medicinering har hon under vissa perioder kunnat hålla sjukdomen i schack. Under andra perioder, likt i dag, har hon behövt dialys fyra gånger per dag för att hålla sig vid liv. Med långa väntelistor är det oklart hur lång väntan kan bli, och hon menar därför att det är viktigt att ta vara på livet här och nu.

Hoppfull inför framtiden

– Jag ser positivt på framtiden, oavsett om det här kommer att vara i flera år eller om jag får ett organ imorgon, berättar Therese Jarmo.

Enligt henne har det varit viktigare att arbeta med acceptans, snarare än kämpaglöd. Inte minst är det viktigt att vara snäll mot sig själv och att göra saker som skänker glädje i livet.

Dottern Liv hjälper Therese genom tillvaron varje dag.

– Att välja att vara positiv för hennes skull, och visa att du kan göra vad du vill med  ditt liv – även om du har utmaningar.

Se Therese Jarmo byta sin egen dialys och berätta om vikten av organdonation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.