Helsingborgs stad har planer på att omvandla Gåsebäck från industriområde till en blandad stadsdel med bostäder och grönområden till år 2035.
Dit är det några år kvar.
Men redan nästa år, inför stadsmässan H22, ska trettiotalet nya lägenheter stå färdiga. Natthärbärget Fenix ligger alldeles bredvid och Pingstkyrkans second hand ett stenkast bort.
– Det här är ett första steg till att införa mer liv och rörelse till Gåsebäck som är en stadsdel i omvandling, säger Christian Orsing (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande.
Bostäder tillåts på industrimark
Bakom satsningen står Sveaviken Bostad som fått bygglov för att bygga totalt 78 lägenheter på en fastighet som egentligen bara medger industriverksamhet.
Bygglovet gäller fram till maj 2031, med möjlighet till fem års förlängning. När tiden löpt ut ska bostäderna flyttas och marken återställas.
Men Jan Björklund (S), oppositionsråd, är starkt kritisk till projektet. Det var även miljöpartiet när frågan gick till omröstning i stadsbyggnadsnämnden före sommaren.
– Modulkonceptet kanske är intressant, men det ska inte ligga på Söder. Det finns ingen efterfrågan på små tillfälliga hyresbostäder.
– Vi har ett problem med integration mellan norr och söder, det är en av våra största politiska utmaningar. Det här projektet befäster bara segregationen i södra Helsingborg, säger han.
”Spännande koncept att prova”
Enligt Christian Orsing (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande, är ambitionen den rakt motsatta:
– Det är tvärtom. Vi vill hålla tempo i den utveckling som sker på Gåsebäck. I dag finns det inte förutsättningar i detaljplanerna för permanenta bostäder. Då tycker vi att det här är ett spännande koncept att prova på tillfällig grund.
Därför kan bygglov för bostäder godkännas på industrimark
De nuvarande detaljplanen för kvarteret Italien 9, där de nya bostadhusen planeras, tillåter endast att fastigheten används för industriverksamhet. I den står också att byggnader på fastigheten får endast vara 12 meter höga.
Att bostäder ändå medges på marken beror på en lagändring i plan- och bygglagen som trädde i kraft 1 maj 2017. Det innebär att tidsbegränsade bygglov får beviljas för bostäder om platsen kan återställas. Syftet med lagändringen var att göra det möjligt att använda tillfälliga bostäder som ett komplement till permanent byggande där bostadsbehovet är stort (prop. 2016/17:137).
Stadsbyggnadsförvaltningen bedömer att husen, som blir flera meter högre än vad detaljplanen anger, inte kommer att medföra någon skuggning eller ”medföra någon betydande olägenhet”.