Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Träfasader och japansk trädgård – tanken är det nya flerfamiljshuset ska ge ett mjukt intryck mot de övriga fastigheterna i industriområdet. Foto: SVT/Cecilia Hedlund

Tillfälliga hyresrätter ska gjuta nytt liv i industriområde i Helsingborg

Publicerad

Det nya hyreshuset på Gåsebäck står redo för inlyttning – det första flerfamiljshuset i Sverige som byggts på tillfälligt bygglov.

– Vi hoppas såklart att huset ska stå i 15 år och även efter det, säger Per Bohlin, vd på Rehouse.

Det nya modulhuset – som ligger på en industritomt i närheten av Pingstkyrkan – inrymmer 36 lägenheter, från ettor till treor.

Inom ett år ska ett likadant hus med lika många bostäder byggas intill.

Huset kan flyttas

Lägenheterna har fönster från golv till tak och alla de bekvämligheter som nybyggda lägenheter brukar erbjuda. Men skillnaden är att hyresavtalen har en sluttid.

– Här kan man bo upp till 15 år, det är så länge ett ett tidsbegränsat bygglov får förlängas. Sedan finns det möjligheter att bo kvar om platsen blir detaljplanelagd och huset kan står kvar. Annars kan huset demonteras och flyttas till en ny plats, säger Per Bohlin, vd på Rehouse.

Det finns dock en plan för Gåsebäck.

Industriområdet är en del i stadsförnyelseprojektet H+ och ska i framtiden inrymma nya bostadskvarter.

– Kommunen kan se de här huset som testballong, de har möjlighet att se hur folk rör sig och använder sig av närområdet.

Huset stod klart lagom till invigningen av stadsmässan H22.

”Vill få hit kreativa själar”

Under mässan har flera kommundelegationer besökt fastigheten. Nu ska bolaget ta in intresseanmälningar och sedan är planen att de första hyresgästerna kan flytta in under tidig höst.

– Vi hoppas få hit kreativa själar som ser möjligheter, som kan skänka liv i ytor där det inte rört sig så mycket folk. Här finns tomma lokaler, här finns möjligheter för entreprenörskap, säger Per Bohlin.

Oppositionsrådet Jan Björklund (S) har tidigare sagt han befarar att det nya hyreshuset, men sin placering, riskerar att öka segregationen.

På det svarar Per Bohlin:

– Det är viktigt att vi tillsammans med kommunen och näringsidkare ser vilka utmaningar och behov som finns i området, och att vi gör trygghetsmätningar för att öka tryggheten.

Vad hyrorna kommer att ligga på vill bolagets vd ännu inte uttala sig om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer