Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under flera års tid ska mannen ha lurat kvinnor från olika platser i landet på miljonbelopp, det menar åklagaren. Foto: SVT/Polisens förundersökningsprotokoll

Tindersvindlare bedrog 6 kvinnor på miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Mannen i 25-årsåldern ska genom dejtingappen Tinder ha bedragit flera kvinnor på miljonbelopp. Pengar har gått till hotellsviter, dyra bilar och lyxkläder. Det menar åklagaren, nu avslutas rättegången i Helsingborgs tingsrätt.

Under flera års tid ska en man i 25-årsåldern, hemmahörande i Uppsala, bedragit sex kvinnor på över två miljoner kronor. Det åtalas han för i Helsingborgs tingsrätt.

Det var genom dejtingappen Tinder som mannen kom i kontakt med kvinnorna från i Skåne, Småland, Halland, Västra Götaland och Jönköpings län. Redan från början ska han ha visat stort intresse och djupare känslor. Men allt var en bluff.

– Han har varit en charmör, eller som man förr uttryckte det – sol och vårare. Han har charmerat sina offer och sen bedragit dem på pengar, säger kammaråklagare Per-Axel Rosén Beck.

Hävdade att han hade sjuk släkting

Redan efter ett par dejter ska mannen ha börjat fråga om pengar. En sjuk släkting i utlandet eller att han själv blev utpressad på pengar, var några av anledningarna till att han behövde hjälp.

För att lugna kvinnorna kunde han visa upp ett utdrag från sitt bankkonto där det fanns över en miljon kronor, men det var spärrat.

– Han har velat framstå som framgångsrik men saknat avsikt och förmåga att betala tillbaka pengarna, säger Per-Axel Rosén Beck.

Mannen själv menar att han visst ämnat att betala tillbaka men att han ännu inte hunnit.

– Han förnekar brott. Han har fått lån som han har all avsikt att betala tillbaka, säger Linus Gardel, mannens advokat.

Tio åtalade personer

Utöver 25-åringen åtalas även nio andra, som på olika sätt ska ha varit inblandade, bland annat genom att ha agerat som så kallade mellanhänder, att motta pengar för att sedan skicka dem vidare.

I åklagarens bevisning finns bland annat kontoutdrag, att kvinnornas historia liknar varandra – men inte för lika – och chattkonversationerna mellan bland annat mannen i 25-årsåldern och kvinnorna.

I klippet nedan svarar åklagaren på frågor om romansbedrägeri.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kan ett romansbedrägeri gå till? Kammaråklagare Per-Axel Rosén Beck svarar på tre frågor i klippet ovan. Foto: Simon Melin/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.