17-åringen poserar vid det brända sopkärlet och fotograferas av en annan person. I hans mobiltelefon hittades bilden som togs. Foto: Polisens förundersökning

Tonåring åtalas efter våldsamheterna i Landskrona

Uppdaterad
Publicerad

Personer som barrikerade vägen, bilbränder och stenkastning mot polis utbröt i samband med att högerextrema politikern Rasmus Paludan skulle hålla en manifestation i Landskrona under påskhelgen. Nu åtalas en 17-åring för att ha deltagit i våldsamheterna.

Under påskhelgen i mitten av april skulle den högerextrema Rasmus Paludan hålla en manifestation i Karlslund i Landskrona.

Arrangemanget flyttades till Malmö, men trots det uppstod kaotiska scener i Karlslund där maskerade personer byggde barrikader utmed vägen och kastade sten mot polis.

Nu åtalas en 17-årig kille vid Lunds tingsrätt för våldsamt upplopp för att i en folksamling gått till angrepp mot polis och egendom.

I stämningsansökan står det att han ska ha deltagit i våldsamheterna genom att välta sopkärl, tända och kasta smällare och dra ut föremål på vägbanan.

Nekar till brott – finns på film

I andra hand åtalas han för sabotage mot blåljusverksamhet.

Som bevisning finns bland annat en film och bilder av händelseförloppet. Där är personerna maskerade men en polis som haft kontakt med 17-åringen tidigare har identifierat honom.

17-åringen nekar till brott och säger i förhör att han var hemma och att det inte är han som syns på filmen eller bilderna.

Åklagaren menar att 17-åringen kastat i smällaren i som exploderar i sopkärlet. Foto: Polisens förundersökning

Kastade sten mot polis

Samtidigt åtalas 17-åringen för våldsamt upplopp vid en Paludan-manifestation i Landskrona ett par veckor tidigare. Där ska han ha kastat sten och raketer mot polis och civila personer.

Även där finns också film- och bildbevisning. Han vidgår att det är han som syns men nekar till brott.

Se videoklipp på hur det såg ut i Karlslund under våldsamheterna i klippet nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.