Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tonfisken hoppar med en horngädda i munnen – se när stora mängder tonfisk fångas på film i Öresund i klippet ovan. Foto: Öresundsakvariet

Tonfisken tillbaka i Öresund – hoppar bara några meter från båten

Uppdaterad
Publicerad

Efter många års frånvaro från svenska vatten har nu tonfisken tagit sig tillbaka, bland annat till Öresund. Forskare tror att det är tack vare reglerat fiske samt tillgången på mat som gjort att stammen åter igen hittat till våra vatten.

För 15 år sedan skapades tydliga regler kring hur det får fiskas tonfisk. Reglerna skärptes men också kontrollerna av att reglerna efterföljdes.

Det har lett till ett ökat bestånd som nu har hittat tillbaka till bland annat Öresund.

– Det är inspirerande att det får effekt när man gör kraftiga förändringar. Det i kombination med att det också finns mycket sill i Öresund. Så nu har tonfisken ett dukat smörgåsbord, säger Andreas Sundelöf, forskare fiskeribiologi på Sveriges lantbruksuniversitet SLU.

I videon ser du tonfisken hoppa precis intill båten.

Märker för kartläggning

SLU har tillsammans med danska DTU Aqua under flera år drivit ett projekt där de märkt tonfisk i gemensamma vatten.

48 tonfiskar märktes av de svenska forskarna i år och märkena samlar in data om fiskens rörelsemönster. Vissa märken sitter kvar livet ut medan andra släpper efter tolv månader.

Genom att analysera datan som märkena samlar in kan forskarna kartlägga tonfiskens rörelsemönster och beteende.

Det i sin tur kan ge svar på hur fiskarna jagar föda och om de leker på andra platser än i Medelhavet och Mexikanska Gulfen, vilket i sin tur kan hjälpa till att fortsätta öka beståndet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.