Bevattningsförbudet på Bjäre kom ovanligt tidigt denna sommar. Foto: TT och Roger Bengtsson/SVT

Torekovsborna oroas av ständig vattenbrist – nu är det dags igen

Publicerad

Bevattningsförbud och propåer om sparsamhet med färskvatten är vardagsmat för de boende i Torekov på Bjärehalvöns yttersta spets. Men i år kom torkan tidigare än vanligt. Och oron sprider sig.

Gräsmattorna i de pittoreska hamnkvarteren i Torekov lyser sorgset bruna av den senaste tidens torra väder. Bevattningsförbudet som infördes i början på juni verkar i de allra flesta fall ha åtlytts av boende och sommargäster.

Här ute på Bjärehalvöns yttersta spets är man van vid årliga propåer och varningar om sjunkande och ibland akut låga nivåer i de täkter som förser byn med färskvatten. Men i år kom torkan ovanligt tidigt. Turistsäsongen i Torekov har precis startat och fortsätter det varma och regnfattiga vädret kan vattenläget i byn bli riktigt besvärligt.

Grundvattennivån sjunker

– Det skapar en oro, menar krögaren Jarl Toremalm, i Torekov. Många är i sina hus den tiden när det är bevattningsförbud och har ingen annan bild av Bjäre och Torekov än att när man är här så får man inte använda vattnet. Det är frustrerande.

En del kommuner i nordvästra Skåne upplever just nu sjunkande grundvattennivåer som inte fylls på av regn. I både Åstorp och Perstorp har vattenkonsumtionen samtidigt stundtals varit så hög att Nordvästra Skånes Vatten- och Avlopp, NSVA, som ansvarar för vattenförsörjningen, hotat med restriktioner om inte vattenanvändningen minskar.

I videon ovan kan du höra mer om vattenproblemen i Torekov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.